کامنت‌های (مدیریت استرس)، به انتخاب آیدا علی بخشی

در این مطلب قصد داریم درباره‌ی استرس، اضطراب، ماهیت و نحوه‌ی مدیریت آنها صحبت کنیم. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید باشند.

کامنت‌های (مدیریت استرس)، به انتخاب آیدا علی بخشی

سلام به همه ی دوستان!

دغدغه هایی که گاها هرکدام از ما با آنها در طی مسیر رو به رو میشویم، ممکن است که فقط دغدغه و سوال ما نباشد و بسیاری از افراد هم مسیر با ما هم با آن چالش مواجه شوند.

مشورت کردن درباره چالش ها و دغدغه هایی که طی مسیر با آنها مواجه میشویم،  کمک بسیار زیادی در جهت حل آن مسئله برای ما و افرادی است که با آن مواجه هستند و همین اهمیت مشاوره را به ما نشان میدهد.

در این مطلب قصد داریم درباره ی استرس، اضطراب، ماهیت و نحوه ی مدیریت آنها صحبت کنیم. امیدواریم مطالب بیان شده برای شما مفید باشند.


کامنت‌های (مدیریت استرس)، به انتخاب آیدا علی بخشی

آیدا علی بخشی

دانشجوی روانشناسی دانشگاه تهران

رتبه 29 منطقه دو کنکور انسانی 1400





کامنت کاربر: بچه‌ها شما چطور استرس تون رو کنترل میکنید؟

 

سلام به همه ی دوستان عزیزم. امیدوارم که خوب باشید. در این مطلب قصد داریم درباره ی یکی از اتفاقات شایعی که در سرتاسر سال کنکور و خصوصا اواخر آن پیش می آید صحبت کنیم. استرس و اضطراب! 

شما قطعا تا کنون اضطراب را برای کنکور تجربه کرده اید. برای حل هر مشکلی اول باید ماهیت مشکلتان را به خوبی بشناسید. به نظر خودتان ریشه ی اضطرابتان در کجا قرار دارد؟ اصلا اضطراب برای شما چه معنی دارد؟

ترس، استرس، اضطراب ... همه ی این کلمات احساسات مشترکی را با خود به همراه می آورند اما شناخت و نحوه ی مواجهه ی شما با این احساسات است که اهمیت دارد وگرنه همه ی آنها تا حدودی و تحت شرایط خاص، طبیعی هستند. طبیعتا با نزدیک تر شدن زمان کنکور، هم احساس استرس بیشتری دارید زیرا تصور می کنید زمان کم است و کارهای بسیاری برای انجام دادن دارید. همین، یک فشار روانی به شما تحمیل می کند اما اگر آگاه باشید که همین فشار در حد طبیعی، باعث تلاش بیشتر شما می شود، باعث می شود تا با یک برنامه ریزی خوب و دقیق جلو بروید تا فرصت کنید به کارهای مهمتان رسیدگی کنید، شانس موفقیتتان را بالا می برد. یا ممکن است از نگرفتن نتیجه ی مد نظرتان احساس اضطراب کنید و مدام افکاری از این دست که: اگر همه موفق بشن و من نشم چی؟ مادر و پدرم چه فکری در باره ی من میکنن؟ همه زنگ میزنن رتبه ام رو بپرسن و من خجالت زده میشم. اگر فلان رشته توی فلان دانشگاه نشد چی؟ و ... را تجربه کنید. ممکن است گاهی با گرفتن یک نتیجه ی ضعیف در آزمون بترسید. پیش شرط حل مشکل شما شناخت همه ی مواردی است که توضیح دادم. لطفا لطفا بدانید در حال تجربه ی چه چیزی هستید و بعد اگر روی عملکردتان اثر منفی گذاشت اقدام کنید، اگر شما را از نتیجه واقعی تان دور کرد، نگران شوید و دنبال حل آن باشید. بسیاری از ما، وقتی میبینیم بابت موضوعی استرس داریم، به استرسمان نگاه می کنیم و در آن واحد، بخاطر استرسمان نگران تر هم می شویم. درصورتی که شاید استرس در همان لحظه، اتفاق عجیب و غریبی هم نباشد اما خودمان را نگران تر می کنیم و حالا انگار برای دو موضوع مضطربیم.  شما در سال کنکور هم استرس و هم اضطراب را تجربه می کنید. تفاوت استرس و اضطراب این است که استرس واکنشی طبیعی در برابر یک موضوع واقعی است ولی اضطراب کاملا ذهنی است. مثلا شما برنامه راهبردی را می بینید و از بابت حجم دروس مطالعه نشده و زمان کم خود، استرس و فشار روانی را تجربه می کنید. اما تصور کنید در زمان استراحت خود، ناگهان یک فکر نگرانتان می کند و آن این است که: اگر قبول نشوم چه؟ اگر نتوانم موفق شوم چه؟ شما در حین تجربه این افکار، مضطرب شده اید یعنی بابت یک فکر که واقعیت ندارد مضطرب شده اید.

حین تجربه ی استرس و اضطراب چه کار کنیم؟

همانطور که قبل تر هم اشاره کردیم، همیشه هم استرس و اضطراب موضوعات نگران کننده ای نیستند. این حالت ها اگر به عملکرد شما ضربه ای نزنند، تمرکز را از بین نبرند و مکرر و همیشگی نباشند، طبیعی هستند و اگر نباشند عجیب است. اما اگر احساس کردید از شدت استرس نمی توانید عملکرد واقی خود را حین آزمون دادن یا مطالعه ی دروس داشته باشید، به طوری که این موضوعات مدام تمرکز شما را می گیرند، آن گاه باید دست به کار شوید و استرس و اضطرابتان را تنظیم کنید.

بعضی از راهکارهایی که می توانید برای تنظیم اضطراب و استرس خود انجام دهید عبارتند از:

1: مشکل را به خوبی بشناسید. مثلا بدانید دراید استرس را تجربه می کنید یا اضطراب؟ و به چه علت؟ چه می شود که این احساسسات را تجربه می کنید و در شما چه تغییراتی را ایجاد می کنند؟ بیشتر چه زمانی با آنها مواجهید؟ یقینا با شناخت، اطلاعات خوبی دستگیرتان می شود که برای حل مشکل مفید هستند.

 

2: تا جایی که می توانید درباره ی احساسات خود بنویسید. ذهن شما حین تجربه ی اضطراب بسیار شلوغ و مشوش است؛ نظم ندارد. مسئول سازماندهی این کتابخانه بزرگ شلوغ، شمایید. با نوشتن می توانید این کتابخانه را مرتب کنید. انگار بعد از نوشتن همه چیز در جای درست خود قرار می گیرد.

 

3: با افرادی صحبت کنید که به شما آرامش می دهند. صحبت کردن به شما این امکان را می دهد که مشکل را از زوایه دیگری ببینید. زاویه ای غیر از خودتان. همین به شما کمک می کند در حل مشکل تمامی جنبه ها را بررسی کنید.


4: از تناسب هدف و توانایی هایتان مطمئن شوید. گاهی هدف آنقدر بزرگ است که از پس آن برنمی آیید. مثلا اگر کل سال را تلاش نکرده باشید و انتظار رتبه تک رقمی یا دورقمی داشته باشید، طبیعتا مضطرب می شوید چون هدفتان را روی چیزی قرار داده اید که محال است اتفاق بیفتد. هدف اندازه تلاش و توانایی شما در این مدت کم نیست. پس واقع بینانه هدف معین کنید. از طرفی هدف را آنقدر کوچک انتخاب نکنید که قدرت تلاش و داشتن انگیزه را از شما بگیرد.

 

5: برنامه ریزی کنید. داشتن برنامه ابتدا یک نظم خارجی و سپس یک نظم ذهنی به شما می دهد. اینکه می دانید در چه برهه ای، قرار است چه اتفاقی بیفتد و شما قرار است چه اقداماتی انجام دهید، نیمی از اضطراب را از بین میبرد. اگر خودتان بلد نبودید برنامه ریزی کنید، از مشاور کمک بگیرید. زیرا اگر نحوه ی برنامه ریزی را ندانید، ممکن است برنامه تان را سنگین تنظیم کنید که این خودش استرس بیشتری به شما تحمیل می کند.

 

6: استراحت کنید. همه ی مسیر از ابتدا تا انتها، تلاش صرف بدون استراحت نیست. بدون استراحت ادامه دادن، فقط شما را خسته تر می کند. هرروز برنامه ای محدود برای استراحت داشته باشید و هر چند مدت یک بار، مثلا بعد از هر آزمون، برای چند ساعت آزاد باشید و کاری را انجام دهید که دوست دارید.

 

7: اعتماد به نفس داشته باشید. وقتی تلاشتان را کرده اید، چرا باید نگران باشید که به نتیجه نرسید؟ به خودتان، توانایی هایتان و سابقه تان نگاه کنید. موقعیت هایی که واقعا برای چیزی تلاش کرده اید و رسیده اید. با خودتان بگویید کنکور هم مثل آن موقعیت هاست.

 

8: خواب منظم داشته باشید. در مسیر کنکور، همه چیز به هم وابسته است. اگر خواب مناسبی نداشته باشید، برنامه ریزی تان به هم می خورد و احساس استرس و اضطراب می کنید.

 

9: به خودتان دلگرمی بدهید. رسین به هدف بهترین اتفاقی است که می تواند برای هرکس رخ بدهد اما بسیاری نیز هستند که به هدف نمی رسند ولی اتفاق وحشتناکی برای آنها نمی افتد. از اینکه نتیجه نگیرید، فاجعه انگاری نکنید. خوب است که تلاش می کنید، هرکار که نیاز است انجام دهید اما یک "اگر نشد ..." در دل خودتان برای روز مبادا قرار دهید که بدانید آنگاه قرار است چه کار کنید.

 

10: با تلاش متناسب با هدفتان و مشغول کردن خود، به خود فرصتی برای افکار مکرر نگران کننده ندهید. هرچه خود را مشغول تر کنید، افکار کمتر شما را درگیر خواهند کرد.

 

بسیاری از راهکارهای دیگر نیز برای حل استرس و اضطراب شدید وجود دارند که می توانید بسته به شرایط خود از آنها استفاده کنید. ما در اینجا سعی کردیم به مهمترین آنها اشاره کنیم. اگر شما هر راه حلی به ذهنتان رسید، در قسمت کامنت ها بنویسید.


سپاس از توجه شما، آیدا علی بخشی.

دانشجوی رشته ی روان شناسی دانشگاه تهران



ارتباط با ما

برای رزرو پشتیبان ویژه و آشنایی با خدمات مشاوره و برنامه ریزی، لینک صفحه پشتیبان ویژه را دنبال کنید . 


Menu