حروف جازمه - عربی یازدهم - درسنامه - مرصاد لویمی

مطالعه و بررسی مبحث حروف جازمه از عربی یازدهم امیدواریم مطالب بیان شده به شما در یادگیری بهتر کمک کند

حروف جازمه - عربی یازدهم - درسنامه - مرصاد لویمی

سلام به همه دوستان !

مطالعه و بررسی مبحث حروف جازمه از عربی یازدهم 

امیدواریم مطالب بیان شده ،‌ به شما در یادگیری بهتر ، کمک کند .

تهیه شده توسط :

مرصاد لویمی - رتبه 118 کنکور 1400 / حقوق تهران

حروف جازمه - عربی یازدهم - درسنامه - مرصاد لویمی

حروف جازمه :

به حروف «لم، ل، لا» در عربی حروف جازمه می‌گویند. این حروف باعث تغییراتی در فعل می‌شوند. این تغییرات عبارت‌اند از اینکه: اگر انتهای فعل به ضمه (ـُ) ختم شده باشد، تبدیل به ساکن می‌شود و همچنین اگر به «ن» ختم شده باشد، «ن» حذف خواهد شد. توجه داشته باشیم که ن صیغه جمع مؤنث حذف نمی‌شود!

مثال: 

یکتُبُ: می‌نویسد / لم یکتب: ننوشت، ننوشته است

یسافران: سفر می‌‌کنند / لیسافرا: باید سفر کنند

یذهبُ: می‌رود / لا یذهب: نباید برود

نکته: ادوات شرط هم جزء حروف جازمه به حساب می‌آیند.

نکته: لای نفی و نهی هر دو بر سر فعل مضارع می‌آیند اما لای نفی تغییری در ظاهر فعل ایجاد نمی‌کند و فقط معنی آن را منفی می‌کند ولی لای نهی ظاهر فعل را تغییر می‌دهد و معنای آن را به صورت نهی در می‌آورد.

نکته: در صیغه جمع مؤنث سالم، نه لای نهی و نه لای نفی هیچ کدام تغییری در ظاهر فعل انجام نمی‌دهند. پس ظاهر هردو یکی است! تنها راه تشخیص این دو از هم مراجعه به معنای فعل در جمله است!

لا ینصرن: یاری نمی‌کنند

لاینصرن: نباید یاری کنند

حرف لم :

لم هم یکی از حروف جازمه است که تغییراتی را در فعل ایجاد می‌کند‌.

لم، فعل مضارع را تبدیل به ماضی منفی می‌کند.

ینتظر: منتظر می ماند/ لم ینتظر: منتظر نماند (نمانده است)

یساعدون: کمک می‌کنند / لم یساعدوا: کمک نکردند (کمک نکرده‌اند)

نکته: حواسمان باشد که لم جازمه را با لِمَ پرسشی اشتباه نگیریم. راه تشخیص این نکته این است که یا به ترجمه توجه کنیم یا به ظاهر فعل. 

اگر تغییر داشته باشد مشخص می‌شود که با لم جازمه مواجه هستیم و اگر تغییری نکرده است با لِمَ پرسشی.

نکته: لام ناصبه را با لام جازمه نباید اشتباه بگیریم. بهترین راه تشخیص مثل همیشه ترجمه است اما خوب است که به چند نکته توجه داشته باشیم. لام ناصبه بر سر همه صیغه‌ها می‌آید ولی لام جازمه فقط در صیغه‌های متکلم و غایب سر و کله‌اش پیدا می‌شود. همچنین در صیغه‌هایی که به ضمه ختم می‌شوند، اگر انتهای فعل ساکن بود می‌توان نتیجه گرفت لام جازمه است و اگر فتحه داشت لام ناصبه است.

نکته: فعل مضارعی که آخرش ضمیر بارز نداشته باشد اگر به وسیله ادات شرط یا سایر حروف جازمه مجزوم شود، بعد از آن هم اسم ال دار بیاید، انتهای فعل به جای ساکن، کسره (ـِ) خواهد گرفت.

لیتخلصِ الانسان من کل عبودیه الا عبودیه الله: انسان باید از هر بندگی‌ای جز بندگی خداوند رها شود . 

فایل پی دی اف درسنامه در قسمت ضمیمه قرار گرفته است .

سپاس از توجه شما 🌹



Menu