گفت و گو با فریا نیک بخت قهرمان پیوستگی دوازدهم تجربی

به گفت و گو با فریا نیک بخت قهرمان پیوستگی دوازدهم تجربی پرداختیم.

گفت و گو با فریا نیک بخت قهرمان پیوستگی دوازدهم تجربی

نام و نام خانوادگ :فریا نیک بخت 

پایه تحصیلی: دوازدهم تجربی 

شهر و استان: تهران 

میانگین تراز: 4823 

سال‌های حضور در کانون: 2سال 

تعداد آزمون‌های شرکت‌کرده: 19 

تعداد پیشرفت‌ها:2پله پیشرفت 

تعداد پاسخ‌های صحیح: 25

اطلاعاتخانواده

پدر — شغل مهندس برق (وزارت نیرو) :

پدر — تحصیلات:لیسانس مهندسی صنایع 

مادر — شغل:خانه دار 

مادر — تحصیلات:لیسانس روانشناسی بالینی 

اطلاعات مصاحبه

مصاحبه‌گر:خانم سروناز بناها




از نقش اولیای خود در مسیر تحصیلی و موفقیتتان بگویید. خانواده در دوران امتحانات نهایی و تابستان چه کمکی به شما کردند؟

 

خانواده در تمام مسیر تحصیلی من پشتیبان بسیار خوبی بودند و سعی کردند تا حد امکان تمام شرایط لازم را برای مطالعه و پیشرفت من فراهم کنند. مخصوصاً در دوران امتحانات نهایی که فشار و استرس بیشتری داشتم، حمایت خانواده باعث شد بتوانم تمرکز بیشتری روی درس‌ها داشته باشم. در تابستان هم در کنار حمایت روحی، کمک کردند برنامه‌ای منظم‌تر داشته باشم و زمانم را بهتر مدیریت کنم. به نظرم داشتن خانواده‌ای که در این مسیر همراه آدم باشد، باعث می‌شود دانش‌آموز با آرامش بیشتری برای رسیدن به هدفش تلاش کند.

 



امتحانات نهایی یازدهم را چگونه پشت سر گذاشتید؟ برای آماده‌شدن برای امتحانات چه برنامه‌ای داشتید؟

امتحانات نهایی یازدهم برای من تجربه‌ای متفاوت و البته سخت‌تر از چیزی بود که تصور می‌کردم. قبل از امتحانات فکر می‌کردم با یک مطالعه معمولی می‌توانم نتیجه خوبی بگیرم، اما در عمل متوجه شدم گرفتن نمره بالا در امتحانات نهایی نیاز به مطالعه دقیق، مرور چندباره و تمرین زیاد دارد. برای آماده‌شدن، ابتدا کتاب درسی و نکاتی را که در طول سال یادداشت کرده بودم مطالعه می‌کردم و بعد از منابع کمک‌آموزشی و نمونه‌سؤال استفاده می‌کردم. این تجربه باعث شد برای امتحانات نهایی دوازدهم برنامه جدی‌تر و منظم‌تری داشته باشم.



از نتیجه امتحانات نهایی یازدهم خود راضی بودید؟ اگر بخواهید به تجربه امسال نگاه کنید، چه کاری را درست انجام دادید و چه کاری را برای سال آینده متفاوت انجام می‌دهید؟

راستش از نتیجه امتحانات نهایی یازدهم کاملاً راضی نبودم و احساس می‌کنم می‌توانستم عملکرد بهتری داشته باشم. اگر بخواهم به عقب برگردم، مهم‌ترین کاری که تغییر می‌دادم این بود که مطالعه برای نهایی‌ها را حداقل دو تا سه ماه زودتر شروع می‌کردم. به‌خصوص به دلیل شرایط خاصی که پیش آمد و مدتی از درس فاصله گرفتم، فرصت کافی برای مرور چندباره مطالب نداشتم. مهم‌ترین چیزی که از این تجربه یاد گرفتم این بود که امتحان نهایی فقط با یک دور خواندن تمام نمی‌شود و باید از مدت‌ها قبل برای مطالعه، مرور و حل نمونه‌سؤال برنامه داشت. برای دوازدهم قصد دارم این اشتباه را تکرار نکنم.



در دوران امتحانات نهایی، مطالعه‌ی تشریحی را چگونه مدیریت می‌کردید؟ از چه منابعی استفاده می‌کردید و حل نمونه‌سؤال‌ها چه نقشی در برنامه شما داشت؟

در دوران امتحانات ابتدا کتاب درسی را به‌صورت کامل مطالعه می‌کردم و نکاتی را که در طول سال از کتاب و کلاس یادداشت کرده بودم مرور می‌کردم. در کنار آن از منابع کمک‌آموزشی مثل گاج، فرمول بیست و بیست‌پک هم استفاده می‌کردم تا مطالب را بهتر تثبیت کنم. اما چیزی که بعداً متوجه شدم این بود که این مقدار مطالعه برای نهایی کافی نیست. برای امتحانات نهایی باید کتاب چندین بار مرور شود و بعد از آن نمونه‌سؤال‌های زیادی حل شود. به نظرم یکی از مهم‌ترین نکات امتحان نهایی، تکرار و دوره است؛ چون با هر بار مرور، نکات بیشتری تثبیت می‌شود و دانش‌آموز با مدل سؤال‌ها هم آشناتر می‌شود.



برای آزمون‌های تابستان چه برنامه‌ای داشتید؟ چطور بین درس‌های یازدهم و مباحث دوازدهم تعادل برقرار کردید؟

 

برای آزمون‌های تابستان با کمک خانم هدهدی برنامه‌ریزی می‌کردم و تلاش کردم بین مباحث یازدهم و دوازدهم تعادل برقرار کنم. هدفم این بود که هم مطالب یازدهم را فراموش نکنم و هم برای ورود به دوازدهم آمادگی بیشتری داشته باشم. آزمون‌های کانون برای من نقش یک برنامه منظم را داشتند و باعث می‌شد بدانم در هر بازه زمانی چه مباحثی را باید مطالعه و مرور کنم. این برنامه‌ریزی کمک کرد مطالعه تابستان برایم هدفمندتر باشد و فقط به خواندن پراکنده درس‌ها محدود نشود.



در تابستان چه کارهایی برای درس خواندن و آماده‌شدن برای پایه دوازدهم انجام دادید؟ چه مباحثی را مطالعه یا مرور کردید؟

تابستان برای من فقط ادامه‌دادن همان سبک مطالعه سال قبل نبود؛ حتی سبک درس خواندن و تعداد ساعات مطالعه‌ام نسبت به قبل تغییر زیادی کرد. سعی کردم بیشتر نکته‌برداری کنم، تست‌های بیشتری بزنم و بعد از مطالعه هر مبحث، با تست میزان یادگیری خودم را بررسی کنم. در بعضی مباحث هم به سراغ پایه‌های مختلف می‌رفتم تا بتوانم هم مرور داشته باشم و هم برای مباحث جدید آماده شوم. به‌مرور یاد گرفتم که فقط زیاد درس خواندن کافی نیست و باید مطالعه، تست و مرور در کنار هم باشند.



برای جمع‌بندی مطالبی که در تابستان مطالعه کردید چه برنامه‌ای داشتید؟ آزمون‌ها و تحلیل آن‌ها چه کمکی به جمع‌بندی شما کرد؟

 

برای جمع‌بندی تابستان بیشتر روی مرور نکات و تست‌زدن تمرکز داشتم. نکاتی را که در طول مطالعه یادداشت کرده بودم دوباره مرور می‌کردم و با تست‌زدن سعی می‌کردم ببینم کدام مباحث واقعاً برایم تثبیت شده‌اند. آزمون‌های کانون در این مرحله خیلی کمک‌کننده بودند، چون باعث می‌شد مطالبی که در طول تابستان خوانده بودم در یک فضای آزمونی کنار هم قرار بگیرند. بعد از هر آزمون هم با تحلیل آن متوجه می‌شدم کدام قسمت‌ها نیاز به مرور بیشتری دارند و باید برایشان وقت بیشتری بگذارم.

 



روش شما برای تحلیل آزمون چگونه است؟ بعد از هر آزمون بیشتر روی کدام بخش‌ها تمرکز می‌کنید؛ پاسخ‌های غلط، نزده‌ها، یا مباحثی که هنوز تسلط کافی ندارید؟

تحلیل آزمون را به‌صورت درس‌به‌درس انجام می‌دهم. معمولاً ابتدا سراغ زیست می‌روم، بعد ریاضی، شیمی و در نهایت فیزیک. از سؤال اول شروع می‌کنم و تا آخر آزمون همه سؤال‌ها را بررسی می‌کنم، نه فقط سؤال‌های غلط. برای سؤال‌های غلط بررسی می‌کنم علت اشتباه چه بوده؛ آیا بی‌دقتی بوده، مفهوم را بلد نبوده‌ام یا در حل سؤال مشکل داشته‌ام

سؤال‌های نزده را هم بررسی می‌کنم، چون ممکن است مبحث را بلد باشم ولی به دلیل کمبود سرعت یا تسلط نتوانسته باشم پاسخ بدهم. در نهایت مباحثی را که احساس می‌کنم هنوز تسلط کافی روی آن‌ها ندارم مشخص می‌کنم تا در برنامه مطالعه بعدی دوباره به آن‌ها برگردم..

 

 

در تابستان چه کاری را انجام دادید که احساس می‌کنید بیشترین تأثیر را در پیشرفت شما داشت؟

با وجود تمام کارهایی که در تابستان انجام دادم، هنوز احساس می‌کنم به نتیجه‌ای که واقعاً می‌خواستم نرسیده‌ام و همین موضوع باعث شده برای سال دوازدهم انگیزه بیشتری داشته باشم. اما یکی از مهم‌ترین اتفاق‌های مثبت تابستان این بود که سبک مطالعه‌ام تغییر کرد. توانستم در یک روز چند پایه یا چند مبحث را در کنار هم مطالعه کنم و برای آن‌ها تست بزنم. این موضوع باعث شد مدیریت زمانم بهتر شود و بفهمم می‌توانم حجم بیشتری از مطالب را به شکل منظم مطالعه و جمع‌بندی کنم.

 


با شروع پایه دوازدهم، برنامه شما برای ادامه مسیر تحصیلی چیست؟ چه هدفی برای معدل نهایی و آزمون‌های کانون دارید؟

با شروع پایه دوازدهم، تمرکز اصلی من روی امتحانات نهایی خواهد بود، چون تجربه یازدهم به من نشان داد که نباید این بخش را دست‌کم گرفت. در کنار آن، از آزمون‌های کانون برای دوره و تثبیت مباحث استفاده خواهم کرد. هدفم این است که از همان ماه‌های ابتدایی سال، مطالعه تشریحی را جدی بگیرم و آن را به روزهای نزدیک امتحانات موکول نکنم. در کنار آن می‌خواهم روند آزمون‌ها و تست‌زدنم را هم حفظ کنم تا هم برای امتحانات نهایی و هم برای آزمون‌های تستی آمادگی داشته باشم.



با توجه به اهمیت امتحانات نهایی دوازدهم و آزمون‌های تستی، قصد دارید در سال دوازدهم چگونه بین مطالعه تشریحی و تستی تعادل برقرار کنید؟

برای سال دوازدهم قصد دارم از همان ابتدا بین مطالعه تشریحی و تستی تعادل ایجاد کنم. تجربه امسال به من نشان داد که نمی‌توان مطالعه تشریحی را به ماه‌های آخر موکول کرد. بنابراین کتاب درسی و مطالعه تشریحی را به‌صورت مستمر در برنامه قرار می‌دهم و در کنار آن با تست‌زدن، مطالب را تثبیت می‌کنم. به‌خصوص در درس‌هایی که نیاز به حل و تمرین بیشتری دارند، مثل ریاضی و فیزیک، حل نمونه‌سؤال و تست را بیشتر می‌کنم. به نظرم اگر این دو روش از ابتدا در کنار هم پیش بروند، در ماه‌های آخر فشار خیلی کمتری ایجاد می‌شود.



برای آزمون‌ها و مطالعه در تابستان و سال تحصیلی از کدام منابع کانون استفاده کردید؟ هرکدام چه کمکی به شما کردند؟

یکی از منابعی که در تابستان و برای آزمون‌ها استفاده کردم، کتاب‌های تست سه‌سطحی کانون بود. این کتاب‌ها برای من به‌خصوص از نظر تست‌زنی خیلی مفید بودند و کمک کردند سرعت تست‌زدنم بالاتر برود و با سؤال‌های مفهومی‌تر هم بیشتر درگیر شوم. به مرور احساس کردم فقط بلد بودن مطلب کافی نیست و باید بتوانم آن را در زمان مشخص و در قالب تست هم به کار ببرم. به همین دلیل این منابع در کنار مطالعه کتاب درسی و منابع تشریحی برایم کاربرد زیادی داشتند.

 


کدام بخش از سایت کانون بیشترین کاربرد را برای شما دارد و در تابستان یا دوران امتحانات چگونه از آن استفاده کردید؟

بیشترین استفاده من از سایت کانون مربوط به کارنامه‌ها و بررسی عملکردم بود. بعد از آزمون‌ها کارنامه را بررسی می‌کردم تا ببینم در هر درس چه وضعیتی دارم و کدام مباحث نیاز به توجه بیشتری دارند. این موضوع کمک می‌کرد مطالعه‌ام فقط بر اساس احساس خودم نباشد و بتوانم عملکردم را دقیق‌تر بررسی کنم. در واقع کارنامه برای من فقط یک نتیجه نبود، بلکه ابزاری بود برای اینکه بفهمم برای آزمون بعدی باید روی چه قسمت‌هایی بیشتر کار کنم.



نقطه قوت شما در درس‌های اختصاصی کدام است؟ روش مطالعه شما برای این درس چیست و برای حفظ این نقطه قوت در پایه دوازدهم چه برنامه‌ای دارید؟

در بین درس‌های اختصاصی، زیست و شیمی را بیشتر به‌عنوان نقاط قوت خودم می‌دانم. در این درس‌ها سعی می‌کنم ابتدا مفهوم را به‌خوبی یاد بگیرم و بعد با تست‌زدن آن را تثبیت کنم. برای حفظ این نقطه قوت در دوازدهم، قصد دارم مطالعه این دو درس را منظم ادامه بدهم و اجازه ندهم فاصله زیادی بین مطالعه و تست‌زدن ایجاد شود. همچنین تحلیل تست‌ها برایم اهمیت زیادی دارد، چون از طریق تحلیل می‌توانم نکات جدید را پیدا کنم و تسلطم را بیشتر کنم.



در کدام درس یا مبحث احساس می‌کنید هنوز نیاز به پیشرفت دارید؟ برای جبران این نقطه ضعف در سال دوازدهم چه برنامه‌ای دارید؟

در ریاضی و فیزیک احساس می‌کنم هنوز جای پیشرفت زیادی دارم. برای بهترشدن در این دو درس، مهم‌ترین کاری که باید انجام دهم حل و تمرین بیشتر است. بنابراین در سال دوازدهم فقط به مطالعه جزوه یا درسنامه اکتفا نمی‌کنم و سعی می‌کنم تعداد بیشتری سؤال و نمونه‌سؤال حل کنم. همچنین تست‌هایی را که در آن‌ها اشتباه داشته‌ام دوباره بررسی می‌کنم تا فقط پاسخ درست را یاد نگیرم، بلکه روش حل و دلیل اشتباهم را هم متوجه شوم.



بر اساس کارنامه‌های مدرسه و آزمون‌های کانون، روند پیشرفت خودتان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ مهم‌ترین تغییری که در عملکردتان ایجاد شده چیست؟

با بررسی کارنامه‌های مدرسه و آزمون‌های کانون، متوجه شدم که در طول مسیر تغییرات مثبتی در روش مطالعه و مدیریت زمانم ایجاد شده است. یکی از مهم‌ترین تغییرات این بود که توانستم در یک روز چند پایه یا چند مبحث را مطالعه کنم و در کنار آن تست‌های مربوط به آن‌ها را هم بزنم. در واقع به مرور متوجه شدم که مدیریت زمان و داشتن برنامه مشخص، به اندازه ساعت مطالعه اهمیت دارد. البته هنوز خودم را به نتیجه‌ای که می‌خواهم نرسانده‌ام و همین موضوع باعث شده برای دوازدهم جدی‌تر و هدفمندتر ادامه بدهم.

 


اگر بخواهید تجربه‌ی امتحانات نهایی یازدهم و تابستان را با دانش‌آموزی که الان در پایه یازدهم است به اشتراک بگذارید، چه توصیه‌ای برای او دارید؟

اگر بخواهم تجربه‌ام را به دانش‌آموزان یازدهم منتقل کنم، مهم‌ترین توصیه‌ام این است که امتحانات نهایی را خیلی جدی بگیرند و اصلاً مطالعه آن را به ماه‌های آخر موکول نکنند. شاید در ابتدا فکر کنید با یکی دو هفته مطالعه می‌توان نتیجه خوبی گرفت، اما تجربه من نشان داد که گرفتن معدل بالا در امتحانات نهایی به این سادگی نیست. پیشنهاد می‌کنم حداقل از دو تا سه ماه قبل مطالعه را جدی شروع کنند، کتاب درسی را چندین بار دوره کنند و حتماً نمونه‌سؤال‌های زیادی حل کنند. در کنار آن، تحلیل آزمون‌ها را هم جدی بگیرند و فقط به درصد یا نمره آزمون نگاه نکنند. اگر از تجربه امسال خودم یک درس گرفته باشم، این است که دوره‌کردن مداوم، حل نمونه‌سؤال و شروع به‌موقع مطالعه می‌تواند تفاوت خیلی بزرگی در نتیجه نهایی ایجاد کند