دغدغه هایی که گاها هرکدام از ما با آنها در طی مسیر رو به رو میشویم، ممکن است که فقط دغدغه و سوال ما نباشد و بسیاری از افراد هم مسیر با ما هم با آن چالش مواجه شوند.
مشورت کردن درباره چالش ها و دغدغه هایی که طی مسیر با آنها مواجه میشویم، کمک بسیار زیادی در جهت حل آن مسئله برای ما و افرادی است که با آن مواجه هستند و همین اهمیت مشاوره را به ما نشان میدهد.
در این مطلب قصد داریم درباره ی یکی از مهمترین گام ها برای سریع تر کردن فرایند پیشرفت یعنی تحلیل آزمون صحبت کنیم. امیدواریم که مطالب بیان شده برای شما مفید واقع شوند.
دانشجوی رشته روان شناسی دانشگاه تهران
رتبه 29 منطقه دو- کنکور انسانی 1400
کامنت کاربر: سلام دوستان یه سوال داشتم ازتون اینکه شماچطورتحلیل ازمون انجام میدین؟
کامنت کاربر: سلام دوستان تا وقتی کارنامه میاد شما چکار میکنید؟ من ذهنم مشغوله نمیتونم مطالعه کنم.
سلام به همه دوستان. امیدوارم که خوب باشید. در این مقاله قرار است به یک سوال مهم جواب بدهیم. تحلیل آزمون دقیق و اصولی را چطور انجام دهیم؟ اما بیایید چند قدم به عقب، ینی درست بعد از اتمام آزمون برویم. شما بعد از اتمام آزمون خود چکار میکنید؟
پاسخ معمول استراحت بدون نگرانی درباره نتیجه ی آزمون است اما در عمل تنها تعداد کمی از دانش آموزان هستند که بعد آزمون، واقعا، استراحت میکنند و تعداد بسیاری از دانش آموزان، همان چند ساعت تا دریافت نتیجه را نیز با نگرانی و اضطراب سپری میکنند.
به نظر شما چه واکنشی بهتر است؟
پیشنهاد میشود که بعد از اتمام آزمون، تا زمان دریافت نتیجه، که معمولا، چند ساعت طول میکشد، بدون نگرانی درباره نتیجه ی آزمون، به استراحت بپردازید. حتما سعی کنید فعالیتی را انجام دهید که دوست دارید، یعنی استراحتتان از نوعی نباشد که خودتان را درگیر هیچ چیز نکنید. این تصور که اگر من فیلم ببینم یا با دوستم صحبت کنم پس زمان استراحتم را از دست داده ام، اشتباه است. ذهن ما ماهیتا طوری تنظیم شده که اگر فعالیتی در حال انجام نباشد، تمایل برای تفکر افزایش می یابد. تفکر یک داوطلب کنکور، همان دغدغه های همیشگی، مثل نتیجه ی آزمون و کنکور و این قبیل مسائل است و نگرانی مزمن، رفته رفته انرژی شما را تحلیل میبرد. اگر همین چند ساعت تا دریافت نتیجه را نیز با نگرانی سپری کنید، بعد از دریافت کارنامه، انرژی ای برای تحلیل و قدم مفید بعدی باقی نمیماند.
و اما قدم بعد که اهمیت بسیاری دارد، تحلیل آزمون است. اما بسیاری از دانش آموزان ممکن است با فرایند تحلیل آزمون و چگونگی انجام دقیق آن آشنا نباشند.
ابتدا بهتر است درباره اهمیت تحلیل آزمون نکته ای گفته شود. توجه داشته باشید که شما با یک هدف به اسم آزمون، پیوسته و دقیق، به مدت دو هفته، منابعی را مطالعه میکنید. روز جمعه میشود و آزمون میدهید. آزمون میدهید تا ببینید که در چه حد موفق شده اید به خوبی مطالعه کنید؟ نقاط قوتتان در کدام قسمت ها بوده؟ نقاط ضعفتان چیست؟ در واقع، تحلیل آزمون است که به درستی به تمام این سوال ها پاسخ میدهد. راحت تر بگویم، تحلیل نکنید انگار اصلا آزمون نداده اید.
اما چطور میتوانیم یک تحلیل با بازدهی بالا داشته باشیم؟
برای تحلیل ابتدا باید پاسخ هایتان با پاسخ درست، که همان پاسخنامه آزمون است در دسترستان باشد. ابتدا یک بررسی کلی روی اینکه کدام سوال را غلط جواب داده اید و کدام را اصلا پاسخ نداده اید داشته باشید و کنار هر سوال علامت خاص آن را قرار دهید. سوال های درست، نیاز به علامت ندارند.
ابتدا از سوال های غلط شروع کنید. زیرا تصور میکرده اید که میتوانید به آنها پاسخ درست دهید و اشتباه جواب داده اید. یک دور سوال را مستقل از پاسخنامه و مجددا برای خود حل کنید. ببینید همان جواب قبلی به دست می آید یا جواب درست؟ اگر جوابی غیر از پاسخنامه به دست آوردید به پاسخنامه مراجعه کنید و آن را به شکل عمیق مطالعه کنید. احتمالا ایراد شما در این مبحث ریشه ای باشد. زیرا مجددا، اشتباه، به پاسخ رسیده اید. اگر پاسخ درست حاصل شد، به یک مسئله میرسید که باید آن را حل کنید و آن بی دقتی است. بی دقتی برای شما یک مسئله است که ممکن است علل مختلف داشته باشد. بعد خواندن توضیحات پاسخنامه برای یک سوال خاص، به کتاب برگردید و همان قسمت را کامل مطالعه کنید. طوری مطالعه کنید که مطمئن شوید دیگر اشتباه مشابه را در این قسمت تکرار نمیکنید. اگر پاسخنامه نکته جدیدی داشت، آن را در کتابتان تحت عنوان حاشیه نویسی وارد کنید.
سوال های پاسخ نداده را نیز به همین شکل بررسی کنید. در نهایت که به سوال های صحیح برخورد میکنید، اگر زمان داشتید نگاهی کلی بر آن ها نیز داشته باشید اما فراموش نکنید اینکه صرفا به یک سوال پاسخ صحیح داده اید لزوما به این معنی نیست که آگاهی کاملی از اطلاعات آن قسمت دارید. شما هنگام آزمون موظف به قرار دادن علامتی مخصوص برای سوالات شک دار هستید. اگر هنگام تحلیل آزمون کنار سوال صحیح پاسختان، چنین علامتی بود، حتما باید بررسی شود.
نهایتا نکات حاشیه نویسی طی بازه های مرور باید مرور و دوره شوند.
توجه کنید تحلیل آزمون مقطعی و آزمون به آزمون است. بنابرین اگر تا به حال حتی یک آزمون را بررسی نکرده اید، دیگر به هیچ وجه، هیچ آزمونی را از دست ندهید.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که سعی کنید تا حد امکان، به خصوص الآن که آزمون ها حجم زیادی ندارند، همان روز جمعه، آن ها را تحلیل و بررسی کنید زیرا به طور دقیق سوالات و دلیل خودتان برای انتخاب یک پاسخ معین را به خاطر دارید. در صورتی که در روزهای بعد احتمالا این دلایل را فراموش میکنید و فراموشی این دلایل از دست دادن بخشی از اطلاعات مفید و شناخت نسبت به خودتان است.
به طور کل، آزمون شما نتیجه ای دارد و نتیجه آن نیاز به بررسی دارد. هیچ داوری بهتر از خودتان نمیتواند آزمونتان را ارزیابی کند. این یک فرصت رو به جلو برای پیشرفت است. از آن به بهترین شکل استفاده کنید.
تهیه کننده:
آیدا علی بخشی- دانشجوی رشته روانشناسی دانشگاه تهران
سپاس از توجه شما
ارتباط با ما
برای ارتباط بیشتر با برترها و رزرو پشتیبان ویژه ، پیج و کانال تلگرام کانون برترها را دنبال کنید .
همچنین میتوانید با شماره ۰۲۱۸۴۵۱ داخلی ۳۱۲۳ تماس بگیرید .