معرفی رشته علوم تغذیه از طریق گفت‌و‌گو با دانشجویان

در این مطلب از طریق مصاحبه با دانشجویان دانشگاه‌های برتر در هر رشته سعی کرده ایم شما را به شناخت کافی در مورد آن رشته برسانیم.

معرفی رشته علوم تغذیه از طریق گفت‌و‌گو با دانشجویان

یکی از مهم ترین عوامل برای موفقیت در هر رشته علاقه مندی به آن رشته است. برای این منظور باید رشته‌ی مورد علاقه خود را به طور کامل بشناسید. در این مطلب از طریق مصاحبه با دانشجویان دانشگاه‌های برتر در هر رشته سعی کرده ایم شما را به شناخت کافی در مورد آن رشته برسانیم.

در این مطلب سراغ رشته ی علوم تغذیه رفته ایم و با خانم افشان داوری، دانشجوی کارشناسی رشته‌ی علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و خانم الهام کشاورزی، فارغ‌التحصیل رشته‌ی علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به گفت و گو پرداخته ایم.


همچنین می توانید برای مشاهده ی معرفی سایر رشته ها به لینک زیر مراجعه کنید.

معرفی رشته های دانشگاهی ( لیست رشته ها )



بخش اول:


افشان داوری، دانشجوی کارشناسی رشته‌ی علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی


1. رشته ی علوم تغذیه را در چند سطر معرفی کنید.

علوم تغذیه یکی از رشته‌های پرطرفدار گروه علوم تجربی است. به طور کلی در طی تحصیل در این رشته به شما اهمیت رژیم غذایی و چگونگی کنترل این رژیم در بیماری‌های مختلف داده می‌شود. همانطور که می‌دانید برای بهبود کارکرد بدن، رسیدن به وزن ایده‌آل و تامین کافی مواد غذایی و ریزمغذی‌ها نیازمند شناخت غذاها، میزان کالری آن‌ها، مواد معدنی و ویتامین‌ها و مقدار مورد نیاز هر کدام از این مواد می‌باشیم. هم چنین در بیماری‌هایی مانند دیابت و بیماری‌های کلیوی رژیم غذایی باید به درستی برای فرد تنظیم گردد تا روند کنترل بیماری به مخاطره نیفتد. هم‌چنین لازم به ذکر است زنان باردار، کودکان، ورزشکاران و افراد مسن نیازهای متفاوتی به هر یک از گروه‌های غذایی دارند که تمامی این علوم در طی ۴ سال به شما آموزش داده خواهد شد.


2. برای موفقیت در این رشته، علاقه‌مندی به کدام یک از دروس دبیرستان لازم است؟

اگر در طی دوران دبیرستان به دروس زیست و شیمی علاقه داشته باشید، رشته‌ی تغذیه می‌تواند برای شما مناسب باشد. در طی تحصیل نیز بیشتر با دروس بیوشیمی و فیزیولوژی سرو کار دارید.


3. آیا موفقیت در این رشته نیاز به روحیه و توانمندی‌های خاصی دارد؟

برای تحصیل در یک رشته شرط اول علاقه‌ی فرد به آن رشته و محیط کار آن می‌باشد. در رشته‌ی تغذیه جهت کار ممکن است سرو کار شما با بیماران در بیمارستان باشد، پس اگر از دیدن بیماران در بخش مراقبت‌های ویژه، بیماران مبتلا به دیابت و نارسایی کلیه و… رنج می‌برید و از محیط بیمارستان خوشتان نمی‌آید سراغ این رشته نروید. هم چنین اکثر دروس این رشته حفظی می‌باشد، پس بهتر است حافظه‌ی قوی و یا پشتکار زیاد برای حفظ کردن این دروس داشته باشید.


4. واحدهای درسی این رشته در دانشگاه چیست؟

دروس اصلی این رشته شامل بیوشیمی متابولیسم، میکروب‌شناسی مواد غذایی، شیمی و تجزیه‌ی مواد غذایی، تغذیه‌‌ی اساسی، فیزیولوژی تغذیه، داروشناسی، پاتوفیزیولوژی، بهداشت و مسمومیت‌های غذایی، اصول و روش‌های نگهداری مواد غذایی، اصول ایمونولوژی، اکولوژی غذا و تغذیه می‌باشد.

دروس تخصصی این رشته نیز شامل تغذیه در دوره‌های زندگی، ارزیابی وضع تغذیه، اصول آموزش و مشاوره تغذیه، رژیم درمانی، روش تحقیق در علوم بهداشتی، تغذیه گروه‌ها و شرایط ویژه، اصول برنامه‌ریزی و مدیریت برنامه‌های تغذیه‌ای، بیماری‌های ناشی از سوء تغذیه و اصطلاحات پزشکی و بیمارستانی می‌باشد.


5. آیا امکان ادامه تحصیل در این رشته در خارج از کشور وجود دارد؟ چگونه؟

بله امکان ادامه تحصیل در خارج از کشور در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا وجود دارد و اگر به فکر ادامه تحصیل خارج از ایران هستید از ابتدا سعی کنید در حوزه‌ی پژوهش با اساتید همکاری داشته باشید و با نوشتن مقالات رزومه‌ی قوی‌ای برای خود فراهم آورید.


بخش دوم:


الهام کشاورزی، فارغ‌التحصیل رشته‌ی علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی


1. گرایش‌های ارشد رشته ی علوم تغذیه چیست؟

تغذیه‌ بالینی، تغذیه ورزشی، تغذیه در بحران، تغذیه در علوم بهداشتی گرایش‌های ارشد این رشته هستند.


2. مهارت‌ها و توانایی‌های کسب شده پس از فراغت از تحصیل در این رشته چیست؟

تجویز انواع رژیم‌های غذایی جهت تناسب اندام ( افزایش و کاهش وزن)، مناسب برای ورزشکاران و بیماری‌های مختلف مانند دیابت، فشارخون، بیماری های کلیوی و... ، توانایی مدیریت بخش تغذیه بیمارستان‌ها جهت تامین غذای مناسب بیماران، همراهان و پرسنلف توانایی برنامه ریزی غذایی در سطح کشور (برای مثال غنی سازی نمک با ید، ارایه انواع مکمل‌ها به زنان باردار، کودکان، نوجوانان و سالمندان)، توانایی مدیریت تغذیه در شرایط بحرانی مانند سیل و زلزله و...، توانایی کار در بخش کنترل کیفی کارخانجات صنایع غذایی از جمله توانایی‌هایی است که فارغ‌التحصیلان این رشته کسب می‌کنند.


3. وظایف یک کارشناس تغذیه در محیط کار چیست؟

کارشناس تغذیه می‌تواند در حوزه‌های مختلفی مشغول به کار شود. برای مثال کارشناس تغذیه که در کنار پزشک خانواده در مراکز بهداشت مشغول به کار می‌شود موظف است رژیم‌های غذایی مناسب برای بیماران ارجاعی از طرف پزشک بنویسد و آموزش‌های تغذیه در زمینه‌های مختلف برای جمعیت تحت پوشش آن مرکز ارائه دهد. در صورتی که کارشناس تغذیه در بیمارستان مشغول به کار شود علاوه بر نوشتن رژیم غذایی برای بیماران، باید برنامه غذایی بیمارستان را تعیین کند و به طور دقیق بر انجام با کیفیت این برنامه نظارت داشته باشد.


4. بازار کار و شرایط شغلی این رشته در ایران چگونه است؟

با توجه به طرح تحول سلامت و لزوم استخدام کارشناس تغذیه در مراکز بهداشت کل کشور بازار کار این رشته بهتر شده است. علاوه بر آن با افزایش آگاهی جامعه در خصوص تناسب اندام و نقش تغذیه در کنترل بهتر انواع بیماری‌ها بسیاری از فارغ التحصیلان این رشته به طور خصوصی در کلینیک‌ها و مطب‌ها مشغول رژیم درمانی می باشند. همچنین امکان کار در بیمارستان‌ها و کارخانه‌های صنایع غذایی نیز وجود دارد.


5. آیا امکان ایجاد کارآفرینی در این رشته وجود دارد؟

امروزه در بسیاری از شهرها کلینیک‌های تخصصی رژیم درمانی تحت مدیریت کارشناسان تغذیه دایر شده است که همکاران فارغ التحصیل رشته‌ی تربیت بدنی، پرسنل مسئول کار با دستگاه‌های مختلف جهت تناسب اندام، منشی و... مشغول به کار می باشند.


6. ویژگی های دانشگاه محل تحصیل شما چیست آیا مزایای خاصی نسبت به سایر دانشگاه ها دارد؟

دانشگاه شهید بهشتی اساتید بسیار برجسته ای در زمینه علوم تغذیه دارد که بسیاری از آنان علاوه بر دانشگاه در وزارت بهداشت نیز مشغول به کار می باشند و در سطح کشوری شناخته شده اند. همچنین این دانشگاه برخلاف بسیاری از دانشگاه های کشور پذیرش دانشجو در هر 3 مقطع کارشناسی، ارشد و دکترا تغذیه را دارد.


7. آیا از درآمد این رشته اطلاعی دارید؟

درآمد این رشته تا حد زیادی به قابلیت‌ها و خلاقیت فرد بستگی دارد. اما کارشناسان تغذیه در صورت فعالیت در مراکز بهداشت درمان درآمدی بالای 3  الی 4 میلیون تومن خواهند داشت.


برای مشاهده چند از ده قبولی در این رشته به لینک زیر مراجعه کنید.

چند از ده قبولی رشته‌ی علوم تغذیه