تحلیل ادبیات تخصصی نظام جدید:
مباحث کنکور سراسری 98 جز در بخش «نقد ادبی» که از کتاب های جدید حذف شده، با کنکورهای پیشین کاملاً یکسان بود:
تاریخ ادبیات، سبک شناسی، آرایه های ادبی، قافیه، عروض، معنی واژه و قرابت معنایی.
بخش تاریخ ادبیات 4 سوال را به خود اختصاص داده بود که از این بین، علوم و فنون 1 هیچ سهمی از سوالات نداشت و از کتاب های علوم و فنون 2 و 3، هر کدام 2 سوال طرح شده بود. یکی از سوالات شمارشی از علوم و فنون 2 کاملاً مبهم بود.
در بخش سبک شناسی یک سوال کاربردی و دو سوال حفظی طرح شده بود. یکی از سوالات حفظی از علوم و فنون 3 و سوال دیگر از علوم و فنون 1 طرح شده بود، سوال کاربردی نیز ترکیبی از مفاهیم سبک شناسانة علوم و فنون 1 و 2 را دارا بود.
بخش آرایه های ادبی که 8 سوال را به خود اختصاص داده بود، پیچیده ترین و در عین حال مبهم ترین سوالات را داشت. برخی سوالات آن بسیار ساده و بعضی بسیار سخت بودند. نکتة مهم در تست های آرایه طرح 2 تست از «ایهام» و «ایهام تناسب» به صورت تک آرایه بود؛ علاوه بر این، در 3 سوال ترکیبی دیگر، «ایهام» از موارد دخیل در یافتن پاسخ بود.
در بخش قافیه همچون سال های پیشین 2 سوال طرح شده بود که پاسخ یکی از این سوالات کاملاً با مطالب کتاب نظام قدیم به دست می آمد و از حذفیات کتاب بود امّا سوال دیگر نسبتاً ساده و در محدودة کتاب جدید طرح شده بود. نکتة سوالات قافیه این بود که هر دو سوال، به بحث «قافیه غلط» اختصاص یافته بود و سخنی از «ذوقافیتین» یا «قاعدة قافیه» یا «الگوی حروف مشترک» به میان نیامد.
در بخش عروض با 8 سوال مواجه بودیم که می توان گفت به نسبت بخش آرایه که هر دوی آن ها از یک میزان اهمیّت برخوردارند، با سوالات ساده تری مواجه بودیم؛ اختصاص یافتن 2 سوال به اختیارات شاعری، طرح یکی از این سوالات اختیارات شاعری از تک بیت، گرایش طرّاح سوال به اختیارات زبانی و تقریباً حذف اختیارات وزنی، طرح 4 سوال از «وزن» بیت یا مصراع و محوریّت دادن 2 بحر «هزج» و «رجز» در سوال بحرهای عروضی، از مهم ترین علل سادگی سوالات بخش عروض بودند.
یک سوال دشوار از واژگان ابیات داخل کتاب طرح شده بود.
در بخش پایانی که از قرابت معنایی ابیاتی بعضاً خارج از کتاب سوال شده بود، با سوالاتی نه چندان دشوار مواجه بودیم که می توانست برگ برنده برای دانش آموزانی باشد که از پس سوالات آرایه های ادبی برنیامده بودند.
به طور کلّی توقع می رفت که با دسته بندی کتاب های علوم و فنون براساس بخش «آرایة ادبی» ، «موسیقی شعر» و «تاریخ ادبیات و سبک شناسی» ، توزیع سوالات نیز منطبق بر مطالب کتاب باشد؛ این درحالی است که کنکور کمترین میزان سوالات را به تاریخ ادبیات و سبک شناسی اختصاص داد. هم چنین براساس دروس ابتدایی علوم و فنون 1 و هم چنین سوالاتی که در کارگاه های پایان هر فصل کتاب مطرح می شود، این احتمال می رفت که سوالاتی از تحلیل متن(نظم/ نثر) به طور مجزّا داشته باشیم که در این مقوله نیز کنکور چندان پای بند به گرایش کتاب نبود. در یک نگاه کلّی می توان گفت در رویکرد کتاب بحث «تحلیل زبانی» ، «تحلیل ادبی» و «تحلیل فکری» مطرح است، در کنکور بیشترین میزان سوالات به بخش «تحلیل ادبی» اختصاص یافت و بخش «تحلیل زبانی» به طور مطلق از سوالات حذف شد. از طرفی نیز علی رغم حذف «واژه نامه» از پایان کتب جدید، سوالی از واژگان ابیات کتاب طرح شده بود. مجموعاً گویا هدف طراحان حفظ ساختار کنکورهای پیشین و صرفاً نو کردن محتوا بود، در حالی که هدف کتب جدید، بازنگری در رویکردها و روش های یادگیری ادبیات تخصصی است.
در مجموع، توزیع سوالات دشوار میان مباحث کاملاً رعایت شده، هر مبحثی دارای یک سوال سخت بود که البتّه میزان این سوالات در بخش آرایه های ادبی بیشتر بود.
برخلاف سال های پیشین از حجم تاریخ ادبیات و سبک شناسی به شدت کاسته شده، تعداد سوالات آرایة ادبی افزایش یافته بود. تیپ سوال سبک شناسی از «سبک شعری» به صورت کاربردی که در کنکورهای پیشین کم سابقه بود، مطرح شد، یک سوال آرایه (در کدام بیت «تشبیه» ، «استعاره» و «مجاز» همگی یافت می شود؟) دارای اشکال علمی بود و یک سوال قافیه(قافیه در همة ابیات درست است به جز: ) از حذفیات کتاب جدید طراحی شده. سوالات عروض به نسبت سال های قبل، رویکرد بسیار کمتری نسبت به اختیارات شاعری داشت و طرح سوال از واژگان و سوال قرابت از برخی ابیات کتاب، نشانگر اهمیّت مثال های کتاب است.
با آرزوی موفقیت
فایل ضمیمه را دریافت کنید:
