خلاصه نکات مخلوط ها در زندگی
تهیه : مریم موسی زادگان
برای آمادگی در آزمون 15 مرداد، خوب است یک بار ، خلاصه نکات درس علوم را با هم مرور کنیم، در اینجا خلاصه درس از فصل دوم، یعنی مخلوط ها در زندگی آورده شده است.
با توجه به این نکات به سه سوال که در مطلب بعد با همین عنوان قرار دارد ؛ پاسخ دهید:
مخلوط ها در زندگی:
هر روز با تعداد زیادی از مخلوط ها سر و کار داریم.
شما هنگامی که برای خوردن صبحانه، درون شیر و یا چایی خود شکر یا عسل ریخته و هم می زنید، در واقع یک مخلوط از شیر + عسل و یا آبجوش + چای + عسل یا شکر را به وجود آورده اید. می بینید در بسیاری از کارهای مرسوم ما در روز خودمان مخلوط به وجود می آوریم.
مخلوط ها گوناگون اند
مخلوط ها می توانند از دو ماده جامد، دو ماده مایع و دو ماده گاز و یا ترکیبی از اینها یعنی جامد در مایع، گاز در مایع و ... به وجو بیایند.
مخلوط یکنواخت و غیر یکنواخت
وقتی قند را در آب می اندازید و آن را هم می زنید، ذرّه های قند به آرامی از هم جدا می شوند و بعد از مدّتی به طور یک نواخت در آب پراکنده می شوند. در این حالت، می گوییم مخلوط یک نواخت است. به این نوع مخلوط، محلول می گویند.
نکته 1: پس در محلول ها، هیچ مادّه ای ته نشین نمی شود.
نکته 2: برای حل کردن شاخه نبات یا قند، هر چه ذرات قند یا نبات ریز تر (پودرتر باشد)، سرعت حل شدن افزایش می یابد
نکته 3: دما در برخی از محلول ها مانند حل شدن شکر یا شاخه نبات در آب، سرعت حل شدن را افزایش می دهد.
جداسازی مخلوط
بیشتر مواد در دنیای اطراف ما به صورت مخلوط هستند.
گاهی نیاز داریم که مخلوط ها را از هم جدا کنیم:
برای جداسازی مخلوط های جامد در جامد که تفاوت در اندازه ذرات است و یا مخلوط های جامد در مایع که ماده جامد در مایع حل نشده است از صافی می توان استفاده کرد.
برای جداسازی محلود جامد در مایع مثل آب نمک می توان از روش تبخیر کردن استفاده کرد
روش های دیگری هم برای جداسازی مخلوط ها وجود دارد، در مورد آنها تحقیق کنید.
سهم شما در استفاده ی درست از مخلوط ها چیست؟
مخلوط ها در زندگی ما اهمّیت زیادی دارند؛ مثلاً، از مخلوط آب با سیمان و ماسه و گچ در ساختمان سازی و از مخلوط آب و موادّ خوراکی در آشپزی استفاده می کنیم.
ادویه ها، شوینده ها و داروها مخلوط های مهمّی هستند که برای سلامتی و پاکیزگی ما لازم اند.
