سرگذشت دانه
مقدار زیادی از غذایی که انسانها و جانوران استفاده میکنند، از گیاهان به دست میآید.
ما از دانهها، میوهها، برگها و حتّی ریشهی بعضی از گیاهان برای تغذیه استفاده میکنیم.
در درون میوهها دانه وجود دارد. بعضی از میوهها فقط یک دانه دارند مثل هلو و زردآلو.

بعضی میوهها چند دانه دارند مثل سیب و پرتقال

و برخی میوهها دانههای زیادی دارند مثل هندوانه و طالبی. دانهی بعضی میوهها نرم است مثل باقلا و دانهی بعضی از میوهها سفت و سخت است مثل زردآلو.
از دانهها استفادههای زیادی میکنیم. بسیاری از آنها را میخوریم مثل دانههای گندم، برنج، لوبیا، عدس، گردو و . . . از بعضی دانهها روغن میگیریم مثل دانهی کنجد و آفتابگردان بعضی دانهها مصرف دارویی دارند مثل بهدانه و خاکشیر.

دانهها سه قسمت اصلی دارند: قسمتی که سخت است و دانه را میپوشاند پوسته نام دارد. در داخل پوسته مادهّی غذایی دانه است که اندوخته نام دارد. هر دانه یک گیاهک دارد که وقتی دانه را خیس میکنیم از اندوختهی دانه استفاده کرده و رشد میکند.

دانهها برای رشد کردن علاوه بر آب، به خاک، نورخورشید و نیز هوا نیاز دارند.
از رشد دانه یک گیاه به وجود میآید. این گیاه دوباره میتواند دانه تولید کند.
گیاه فقط از رویش دانه به وجود نمیآید. بعضی از گیاهان را میتوان با قلمهزدن زیاد کرد.
برای قلمهزدن چند ساقه از گیاه را جدا کرده و در ظرف آب میگذارند. بعد از چند روز ساقهها ریشه میدهند. در این زمان میتوان قلمهها را درخاک گلدان کاشت. بعضی ازگیاهان مانند گل شمعدانی و حُسن یوسف را با این روش زیاد میکنند.

