سرگذشت دانه- خلاصه نکات- رضا شکفته

در این بخش خلاصه نکات مهم درس سرگذشت دانه را درج کرده‌ایم.

سرگذشت دانه- خلاصه نکات- رضا شکفته

سرگذشت دانه 

مقدار زیادی از غذایی که انسان­‌ها و جانوران استفاده می­‌کنند، از گیاهان به دست می‌­آید. 

 ما از دانه­‌ها، میوه‌­ها، برگ­‌ها و حتّی ریشه­‌ی بعضی از  گیاهان برای تغذیه استفاده می­‌کنیم. 

در درون میوه‌­ها دانه وجود دارد. بعضی از میوه‌­ها فقط یک دانه دارند مثل هلو و زردآلو. 


بعضی میوه­‌ها چند دانه دارند مثل سیب و پرتقال


 و برخی میوه‌­ها دانه­‌های زیادی دارند مثل هندوانه­ و طالبی. دانه­‌ی بعضی میوه‌­ها نرم است مثل باقلا و دانه­‌ی بعضی از میوه­‌ها سفت و سخت است مثل زردآلو.

از دانه­‌ها  استفاده­‌های زیادی می­‌کنیم. بسیاری از آن­ها را می­خوریم مثل دانه­‌های  گندم، برنج، لوبیا، عدس، گردو و . . . از بعضی دانه‌­ها روغن می‌­گیریم مثل دانه­‌ی کنجد و آفتاب­گردان بعضی دانه­‌ها مصرف دارویی دارند مثل به‌دانه و خاکشیر.


دانه­‌ها سه قسمت اصلی دارند: قسمتی که سخت است و دانه را می­پوشاند پوسته نام دارد. در داخل پوسته مادهّ‌­ی غذایی دانه است که اندوخته نام دارد. هر دانه یک گیاهک دارد که وقتی دانه را خیس می­‌کنیم از اندوخته­‌ی دانه استفاده کرده و رشد می­کند.


دانه‌­ها برای رشد کردن علاوه بر آب، به خاک، نورخورشید و نیز هوا نیاز دارند.

 از رشد دانه یک گیاه به وجود می­‌آید. این گیاه دوباره می­‌تواند دانه تولید کند. 


گیاه فقط از رویش دانه به وجود نمی­‌آید. بعضی از گیاهان را می­‌توان با قلمه­‌زدن زیاد کرد.

 برای قلمه‌­زدن چند ساقه از گیاه را جدا کرده و در ظرف آب می­‌گذارند. بعد از چند روز ساقه­‌ها ریشه می­‌دهند. در این زمان می­‌توان قلمه­‌ها را درخاک گلدان کاشت. بعضی ازگیاهان مانند گل شمعدانی و حُسن یوسف را با این روش زیاد می­‌کنند.


Menu