یکی از مهم ترین عوامل برای موفقیت در هر رشته علاقه مندی به آن رشته است. برای این منظور باید رشتهی مورد علاقه خود را به طور کامل بشناسید. در این مطلب از طریق مصاحبه با دانشجویان دانشگاههای برتر در هر رشته سعی کرده ایم شما را به شناخت کافی در مورد آن رشته برسانیم.
در این مطلب سراغ رشتهی مهندسی نقشه برداری رفته ایم و با آقای آرمین رحیمی، دانشجوی کارشناسی رشتهی مهندسی نقشه برداری دانشگاه تهران و آقای علی میرزایی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی مهندسی نقشه برداری گرایش مهندسی سنجش از دور دانشگاه صنعتی اصفهان به گفت و گو پرداخته ایم.
همچنین میتوانید برای مشاهده معرفی سایر رشته ها به لینک زیر مراجعه کنید.
معرفی رشتههای دانشگاهی (لیست رشته ها)
بخش اول:
آرمین رحیمی، دانشجوی کارشناسی رشتهی مهندسی نقشه برداری دانشگاه تهران
1. رشتهی مهندسی نقشه برداری را در چند سطر معرفی کنید.
نقشه برداری علم پردازش، تجزیه و تحلیل و نمایش اطلاعات مکانی به منظور اجرای پروژههای عمرانی میباشد. پس از تعیین مکان یک سازه، اولین کار نقشه برداری است زیرا باید پستی و بلندیهای آن مکان و نقشهی مربوط به آن مشخص شده و بر اساس آن میزان و نحوهی خاکبرداری مشخص شود.
2. برای موفقیت در این رشته، علاقهمندی به کدام یک از دروس دبیرستان لازم است؟
علاقهمندی به دروس مبانی برنامه نویسی، فیزیک، هندسه و ریاضیات باعث موفقیت دانشجویان در این رشته میشود.
3. آیا موفقیت در این رشته نیاز به روحیه و توانمندیهای خاصی دارد؟
علاقهمندی به یادگیری نرمافزارها و زبانهای برنامهنویسی، توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات اقتصادی برای کاهش هزینههای ساخت و ساز و توانایی مدیریت از جمله توانمندیهایی است که برای موفقیت در این رشته لازم است.
4. واحدهای درسی این رشته در دانشگاه چیست؟
نقشه برداری، ریاضیات مهندسی، نقشه برداری زیرزمینی، تئوری خطاها، فتوگرامتری، ژئومورفولوژی-زمین شناسی، استاتیک و مقاومت مصالح، پایگاه داده، سرشکنی، ژنودزی، هندسه دیفرانسیل، الکترونیک-فاصله یاب و مبانی کاتوگرافی از جمله دروس اصلی این رشته هستند.
5. آیا امکان ادامه تحصیل در این رشته در خارج از کشور وجود دارد؟ چگونه؟
بله، با داشتن معدل خوب، نمرهی زبان خوب و مقاله میتوان در دانشگاههای خارج از کشور تحصیل کرد. امکان پذیرش در این رشته به ترتیب در کشورهای کانادا، اروپا، آمریکا و استرالیا بیشتر وجود دارد.
6. تفاوت رشتهی مهندسی نقشه کشی با رشتهی مهندسی نقشه برداری چیست؟
مهندس نقشه بردار به طراحی موقعیت مکانی ساختمان نسبت به طراحی زمین میپردازد. مهندس نقشه کش به طراحی فضای داخلی ساختمان میپردازد.
بخش دوم:
علی میرزایی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی مهندسی نقشه برداری گرایش مهندسی سنجش از دور دانشگاه صنعتی اصفهان
1. گرایشهای ارشد رشتهی مهندسی نقشه برداری چیست؟
مهندسی سیستم اطلاعات مکانی، مهندسی سنجش از دور، مهندسی ژئودزی و مهندسی فتوگرامتری گرایشهای ارشد این رشته هستند.
2. مهارتها و تواناییهای کسب شده پس از فراغت از تحصیل در این رشته چیست؟
توانایی استفاده از نرمافزارهای مهندسی نقشه برداری، کار با انواع تجهیزات نقشه برداری، نقشه برداری برای فعالیتهای عمرانی در بخشهای مختلف ساختمان، راه، سد سازی و... به کمک نقشه برداری زمینی و هوایی با پهپاد، نقشه برداری کاداستر و ... برای امور قضایی و تهیه سند املاک، تعیین موقعیت مکانی عوارض به کمک GPS ، بررسی و پایش محیط زیست به کمک تصاویر ماهواره ای و تهیه انواع اپلیکشنهای مکانی به وسیله دانش GIS از جمله مهارتهای کسب شده در این رشته است.
3. زمینههای شغلی این رشته چیست؟
مهندسین نقشه برداری زمینی در فعالیتهای عمرانی، پیاده سازی دقیق تجهیزات صنعتی، امور کاداستر و فعالیتهای مربوط به منابع طبیعی مشغول به کار میشوند. همچنین مهندسین متخصص در زمینههای نظامی کار با پهپاد و تصاویر ماهوارهای استخدام میشوند. فعالیت در ارگانهای دولتی نظیر بانک، شهرداری، جهادکشاورزی، بنیاد مسکن، منابع طبیعی، راه و شهرسازی و ...، شرکتهای خصوصی و شرکت های دانش بنیان در حوزه تولید اپلیکشن و ... نیز امکان پذیر است.
4. بازار کار و شرایط شغلی این رشته در ایران چگونه است؟
با توجه به تعداد کم دانشگاه های ارائه دهندهی این رشته، بازار کار بسیار خوبی برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد. همچنین هر پروژهای که با ساخت و ساز همراه باشد به یک مهندس نقشه بردار برای طراحی، مدیریت و اجرا نیاز دارد. با توجه به افزایش ساخت و ساز در کشور بازارکار این رشته در حال رشد است.
5. آیا امکان ایجاد کارآفرینی در این رشته وجود دارد؟
بله، این امکان وجود دارد؛ زیرا مهندسی نقشه برداری را می توان از زیر شاخه های علم داده دانست. هرجا که داده خامی وجود داشته باشد، امکان بهرهوری و ایده های نو به وفور وجود دارد.
6. آیا از درآمد این رشته اطلاعی دارید؟
فارغالتحصیلان این رشته در صورت استخدام در یک ارگان و ورود به حوزهی ساخت اپلیکیشن میتوانند درآمد بالایی داشته باشند. درصورت فعالیت شخصی و گرفتن پروژه نیز میتوانند ماهیانه درآمدی حدود پانزده میلیون تومان کسب کنند.