معدن و کشاورزی را میتوان صنایع پایه در هر کشوری دانست. صنعت معدن، مجموعهی علوم و روشها و فنونی است که از اکتشافات معدن تا فرآوری آن وجود دارد. با توجه به اینکه انسانها از دیرباز به دنبال کشف طلا و برخی از مواد معدنی بودند، این حرفه قدمت زیادی دارد. این رشته در هنرستان، در گروه تحصیلی مواد و فناوری جای دارد.
رشتهی معدن جزء مشاغل سخت به شمار میرود و افرادی که به این حرفه وارد میشوند، باید توان کار و تحمل شرایط سخت را داشته باشند. بنابراین باید توانایی بدنیشان مناسب باشد. از دیگر تواناییهای موردنیاز میتوان به دانش مناسب در ریاضیات، مهارت ارتباطی خوب، مهارت کار گروهی، توانایی اولویتبندی و برنامهریزی مؤثر اشاره کرد.
تواناییهای فرد در این رشته، در آیندهی شغلی او بسیار مؤثر است. اگر فردی که قرار است در زمینههای مختلف مرتبط با معدن مشغول به کار شود، توانایی خوبی داشته باشد، میتواند آیندهی شغلی مناسبی برای خود رقم بزند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در جاهایی مانند وزارت نفت، وزارت معدن و فلزات، وزارت نیرو، کارگاههای وزارت راه و ترابری، شرکت مترو، سازمان انرژی اتمی مشغول به کار شوند.
این رشته همچنین دارای گرایشهایی مانند استخراج معدن، اکتشاف معدن، معدن و محیطزیست، فرآوری مواد معدنی، مکانیک سنگ، تونل و فضاهای زیرزمینی، مدیریت معدنی است.