برج هشت ترک آجري؛ شاخصهاي زيبا از بقعه امامزاده زيدالنار(ع) است.
به گزارش ايسنا، در هر نقطه از خراسان جنوبي که مينگريم وجود امامزادگان شريفي همواره مورد توجه عاشقان اهل بيت(ع) است.
بارگاه مطهر امامزادگان در اين استان جايگاهي امن براي گسترش مذهب شيعي و ترويج فرهنگ اهل بيت(ع) است. جايگاه و شخصيت واجبالتعظيم امامزادگان ما را بر آن داشت که به معرفي اين بزرگواران برآييم.
حجتالاسلام و المسلمين بخشيپور، رييس اداره اوقاف و امور خيريه قاين ابتدا به معرفي امامزاده زيد النار(ع) پرداخت و گفت: امامزاده زيدالنار(ع) از فرزندان امام موسي ابن جعفر(ع) است به طوري که در کتاب جامعالانساب براي امامزاده زيدالنار(ع) اعقابي را ذکر ميکند.
وي در بيان نقل قولي از شيخ صدوق، گفت: بعد از شهادت امام رضا(ع)، زيد بن موسي و محمد بن موسي به دستور مأمون زنداني شدند که شبانه از زندان گريختند و با عدهاي از علويون توسط لشکر مأمون در نزديکي کاشمر محاصره شدند. تا اينکه محمد بن موسي در سرزميني مابين کاخک و دشت بياض به شهادت رسيدند و امامزاده زيدالنار(ع) به سمت آفريز فرار کردند و در آنجا به دست معتصم عباسي به شهادت رسيدند.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان قاين با بيان اينکه بارگاه ملکوتي اين امامزاده شريف همواره مورد توجه عاشقان اهل بيت(ع) از شهرها و روستاهاي مجاور بوده، اظهار کرد: ايام زيارتي بيشتر روزهاي پنجشنبه و جمعه است که علاوه بر آن در طول سال در ايام خاص مراسم تاريخي و ملي مذهبي و مواليد و شهادات و عزاداري از قبيل عاشورا، اربعين و ليالي قدر و غيره مراسم باشکوهي در محل بقعه متبرکه برگزار ميشود.
بخشيپور درباره تاريخچه امامزاده زيد النار(ع) نيز گفت: مورخين قهستان بناي اوليه بقعه متبرکه اين امام زاده را به معتصم عباسي نسبت ميدهند. بناي فعلي گنبد و کاشي کاري فيروزه مربوط به دوران صفويه که بقاع متبرکه مورد توجه شاهان صفويه قرار گرفت بود. اين بنا داراي برج هشت ترک آجري بوده که در جزر شمالي جبهه غربي آن بخشي از يک کتيبه کوفي جالب که با آجر تراش اجرا شده است ديده ميشود.
وي با اشاره به اهميت هنري و تاريخي خاص اين محل زيارتي، افزود: نحوه آجر چيني نماي خارجي بنا از ظرافت و دقت فراواني برخوردار است.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان قاين بازسازي بناي فعلي را در سالهاي اخير يادآور شد و تصريح کرد: در اين بازسازي قسمتهايي از اطراف صحن و رواقها و تزئينات گنبد دچار تغيير و ترميم شده و به جاي گنبد اصلي که در گذشته ويران شده بود؛ گنبدي با اسکلت فلزي بر پا شده است.
بخشيپور افزود: ضريح امامزاده از جنس آهن که با ميلگرد، اشکال هندسي خاصي به آن داده شده ابعاد ضريح 5. 1*5. 2 متر با ارتفاع است. داخل ضريح يک قنديل اهدايي علم خزيمه همزمان با دوره نادر شاه افشار وجود دارد.
وي ادامه داد: ورودي اصلي از ضلع شرقي است و سر در آن علاوه بر تزئينات گچبري و مقرنس داراي تزئينات آجر کاري چليپائي مشابه سر در ايوان مسجد جامع قاين وجود دارد.
رييس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان قاين ميزان اعتبار صرف شده در اين فضا را تاکنون رقمي بالغ بر 120 ميليون تومان اعلام کرد و افزود: اين اعتبار از محل اعتبارات تملک، نذورات، ميراث فرهنگي، طرح مودت و اهدايي خيرين جذب شده است.
بخشيپور با اشاره به قدمت تاريخي اين امامزاده، اظهار کرد: با توجه به معيارهاي ميراث فرهنگي توسعه بقعه متبرکه با محدوديت مواجه است اما با اين وجود حسينيهاي با زيربناي 700 متر مربع کاملاً مجهز ساخته شده که در مراسمات مذهبي مورد استفاده قرار گيرد.
وي با اشاره به موقعيت جغرافياي آستان مقدس زيد النار(ع) از تشرف زائرين، مسافرين و گردشگران بسيار به اين بقعه متبرکه خبر داد و افزود: در طرح جامع اين امامزاده تمام موارد لازم پيشبيني شده که با هماهنگي ميراث فرهنگي در مراحل پاياني اجرا قرار دارد و اميد است باعث رونق هر چه بيشتر گردشگري در منطقه باشد.
او مزار شاسکوه و ميلاکوه را از ديگر اماکن زيارتي شهرستان قاينات معرفي کرد و گفت: درباره اين مزار مرحوم آيتي در کتاب بهارستان چنين مينويسد: سه نفر از سادات موسوي بر ذروه آس کوه و يک نفر بر ذروه کوه ميلان آسودهاند و اين جمله از عمال خلفاي عباسي فراري و در جبال و صحاري متواري شده بالاخره قضا و قدر ايشان را به محال زير کوه کشانيده و روزي چند در چهار گنبد افين(در خانه شيخ رجب محدث افين) به سر برده و از آنجا به کوه فوداب وآس کوه و ميلان پناهنده شده که ديگر کسي از سرنوشت آنها با خبر نشد.
مزار شاسکوه و مزار ميلاکوه در بلندترين قله شاسکوه واقع شده که رفتن بدان محل با توجه به صعبالعبور بودن راه بسيار مشکل است و چون هوا خيلي سرد است تنها در تابستان اندکي زائر دارد. بر فرازکوه دو حوض بنامهاي کوثر و جمجمه بوده که اطراف آن حصارکشي شده و از کف اين حوضها آب بالا آمده و آب مورد نياز زائران تأمين ميشود.
رييس اوقاف قاين با معرفي "امامزاده داود" کلاته مزار زهان به عنوان يکي ديگر از بقاع متبرکه اين شهرستان، تصريح کرد: روستاي کلاته مزار که مزار امامزاده داود در جوار آن قرارگرفته در دهستان زهان، بخش زهان شهرستان قاينات قرار دارد. تپه مزار در خاورآبادي است که به قله فوداب نيز مشهور است و به مناسبت قرار گرفتن بر روي کوه فوداب به مزار فوداب نيز معروف است. مزار نسبت به روستاهاي مجاور حدود 300متر بلندتر است. اين ارتفاع زياد چشمانداز جغرافيايي بسيار زيبايي بدان داده است. در شرق مزار بنمرود در شمال بايمرغ در جنوب سارجين و شيرگ قرار گرفته است، مزارع زيباي زرشک در امتداد دره رودخانه زهان جلوه جالبي ايجاد کرده است، فاصله مزار تا قاين 110 کيلومتر و تا مرکز بخش زهان 12 کيلومتر است.
بخشيپور مزار نور يا مسجدالنور پيشبر، امامزادگان حسن و افضل کميران، امامزاده زيد فرخآباد، مقبره شاهزاده حسين در قاين، مزار چهار گنبد افين و مزار رايک ورزگ را از ديگر اماکن متبرکه شهرستان قاين ذکر کرد و افزود: هر کدام از اين مکانهاي مقدس به فراخور امکانات پذيراي زائرين، گردشگران و عاشقان اهل بيت(ع) از نقاط دور و نزديک است.
