آیا می دانید که مغزدانه ها سرشار از انواع آنتی اکسیدان ها و ویتامین E هستند و مصرف به اندازه آنتی اکسیدان ها و ویتامین E می تواند از زوال عقل، پیری زودرس و ابتلا به انواع سرطان ها پیشگیری کند؟
آيا مي دانيد که مغزدانه ها سرشار از انواع آنتي اکسيدان ها و ويتامين E هستند و مصرف به اندازه آنتي اکسيدان ها و ويتامين E مي تواند از زوال عقل، پيري زودرس و ابتلا به انواع سرطان ها پيشگيري کند؟ آيا مي دانيد اگر اين مغزدانه ها با شکلات هاي تلخ حاوي کافئين مخلوط شوند، قدرت تمرکز و يادگيري را تا حد قابل توجهي افزايش مي دهند؟...
مغزدانه ها از بهترين خوراکي ها براي تقويت حافظه در روزهاي امتحان به شمار مي روند و براي اين روزهاي دانش آموزان و دانشجويان، خوراکي هاي مطلوبي محسوب مي شوند. در «پوستر سلامت» اين هفته با خوراکي هايي که گنجاندن آنها در برنامه غذايي روزانه، به خصوص در روزهاي امتحان، مفيد است، آشنا مي شويم.
۱.کشمش و عسل
مغز براي فکر کردن درست و به ياد آوردن، به انرژي نياز دارد. بهترين راه تامين سريع اين انرژي، مصرف خوراکي هاي شيرين است بنابراين اگر در روز امتحان ميل چنداني به خوردن صبحانه نداريد، حدود ۱۵ کشمش و ۲ گردوي کامل بخوريد. اگر تمايل به مصرف خوراکي هاي گرم و نرم هم داشته باشيد، مي توانيد يک ليوان شير گرم را که با حداقل ۲ قاشق غذاخوري عسل شيرين شده است، بنوشيد. اگر به شير حساسيت داريد و دستگاه گوارشتان با خوردن آن به هم مي ريزد، در روز امتحان از نوشيدن آن صرف نظر کنيد و به جاي شير يک سيب پوست کنده را با ۲ قاشق غذاخوري عسل بخوريد.
۲.تخم مرغ و لبنيات
موادغذايي سرشار از پروتئين مانند تخم مرغ، انواع مغزها، ماست، پنير، نان هاي سبوس دار و شير کم چرب، براي روزهاي امتحان بهترين هستند. اين خوراکي ها مي توانند باعث بهبود عملکرد مغز و افزايش قدرت حافظه شوند.
۳.آب پرتقال
آب پرتقال و ساير مرکبات، هم شيرين هستند و هم اشتهاآور. ويتامين C فراوان موجود در آنها هم مي تواند به عملکرد بهتر مغز کمک کند. پس يک ليوان آب مرکبات هم مي تواند يکي از بهترين نوشيدني براي روزهاي امتحان باشد.
۴.مربا
مربا از ميوه هاي تازه و با حجم زيادي شکر تهيه شده است. شکر غليظ شده موجود در مربا مي تواند يکي از بهترين منابع تامين سوخت مغز باشد. بهتر است در روزهاي امتحان، دور رژيم گرفتن را خط بکشيد و کره و مربا را در برنامه غذايي تان بگنجانيد.
۵.انجير خشک يا تازه
انجير يکي از منابع دريافت مواد قندي است و اگر ۳ عدد از آن را با ۵ مويز، ۱ قاشق غذاخوري عسل، ۱ گردو، ۲ بادام، ۲ پسته و ۵ توت خشک مخلوط کنيد و بخوريد، يک دوپينگ مغزي اساسي براي روز امتحان انجام داده ايد.
۶.موز و هندوانه
مصرف برخي ميوه ها مانند موز، هندوانه، توت فرنگي، طالبي و پرتقال هم مي تواند سوخت کافي براي داشتن تمرکز تامين کند و هم باعث تقويت حافظه براي به خاطر سپردن بيشتر و بهتر درس ها شود. سبزي هايي مانند هويج، اسفناج، بروکلي و مارچوبه هم مي توانند باعث تقويت حافظه شوند.
۷.ماهي و گردو
يکي از بزرگ ترين مشکلات روزها و شب هاي امتحان، اضطراب و استرس است اما امگا۳ که به وفور در ماهي هاي چربي مانند سالمون. قزل آلا و گردو يافت مي شود، مي تواند باعث کاهش اضطراب و ايجاد تمرکز شود. بهتر است ۲ گردو را در صبحانه و هفته اي ۳ بار ماهي را در وعده ناهار يا شامتان بخوريد.
۸.غلات کامل
خوردن منابع کربوهيدراتي مانند برنج سفيد، ماکاروني و سيب زميني باعث احساس سيري و پري شديد و ايجاد خواب آلودگي مي شوند پس بهتر است در روزهاي امتحان از مصرف اين مواد غذايي پرهيز و نان هاي سبوس دار يا برنج و ماکاروني قهوه اي که هضم سريع تر و ساده تري دارند، را جايگزين کنيد.
۹.شکلات تلخ
شکلات هاي تلخي که حداقل ۷۵ درصد کاکائو دارند، منبعي بسيار عالي براي دريافت انواع آنتي اکسيدان ها و فلاونوييدها محسوب مي شوند. فلاونوييدها باعث افزايش قدرت تمرکز و توجه مي شوند و به يادگيري و به خاطر سپردن مطالب کمک مي کنند. به همين دليل مصرف حدود ۱۵ گرم شکلات تلخ در روزهاي امتحان توصيه مي شود.
۱۰.قرص مولتي ويتامين
اگر احساس مي کنيد در روزهاي امتحان به علت استرس و اضطراب بيش از حد، اشتهاي چنداني به خوردن تمام گروه هاي غذايي نداريد و تمام ريزمغذي هاي مورد نياز بدنتان را هم دريافت نمي کنيد، بهتر است تا پايان آخرين امتحان، روزي يک قرص مولتي ويتامين بخوريد. ويتامين B موجود در اين قرص ها به کارکرد بهتر مغز کمک مي کند. آهن، کلسيم و روي موجود در مولتي ويتامين ها هم علاوه بر افزايش توانايي بدن و قدرت تمرکز، باعث از بين رفتن استرس مي شوند.
۱۱.چاي سبز
پلي فنول ها و آنتي اکسيدان هاي موجود در چاي سبز باعث ايجاد آرامش رواني و تقويت حافظه مي شوند. به همين دليل توصيه مي شود در روزهاي امتحان حداقل ۲ فنجان چاي سبز گرم بنوشيد.