منطق دهم - لفظ و معنا - درسنامه و نکته - صدرا چرخشت _ بخش اول

منطق دهم / درسنامه / بخش اول / ویژه آزمون‌های تابستان

منطق دهم - لفظ و معنا - درسنامه و نکته - صدرا چرخشت _ بخش اول

سلام رفقا

 امیدوارم حالتون خوب باشه و تا اینجای کار به خوبی پیش رفته باشید

تو این مطلب قرار ی سری بزنیم به "درس دو منطق دهم" 

سعی کردم مطالب رو تا جایی که میشه دسته بندی کنم و از جداول و نمودارها استفاده کنم تا بهتر تو خاطرتون بمونه و بهتر یاد بگیرین ؛ به همین دلیل هم پیشنهاد میکنم pdfاش رو دانلود کنید.

امیدوارم براتون مفید باشه و احیاناً اگر سوالی براتون پیش اومد حتما تو کامنت ها بپرسید.

"به نام یزدان"
درس دو منطق دهمبخش اول


به طور کلی وجود سه نحو دارد که به صورت زیر دسته بندی می شوند.

{سه نحوه وجود

وجود ذهنیدر ذهن رخ می دهد(اصل خطا در ذهن است)
وجود لفظی یا کتبیدر زبان رخ می دهد
وجود خارجیدر عالم خارج رخ می دهد


همچنین ذهن با دو حیطه دیگر یعنی زبان و جهان خارج ارتباط دارد.

{ذهن}

مفهوم و مصداقمرتبط با عالم خارج
معنا مرتبط با زبان


همانطور که ملاحظه نمودید ذهن با دو حیطه بعدی رابطه دارد لذا در این درس و درس بعد به ترتیب به مباحث لفظ و معنا و سپس مفهوم و مصداق میپردازیم. همانطور که می دانید ما انسان ها برای انتقال افکار خود به دیگران از الفاظ(زبان) استفاده میکنیم اما این بدین معنا نیست که در انتقال الفاظ به دیگران با صراحت و درستی تمام عمل می کنیم، بلکه گاهی دچار مشکل می شویم که همین موضوع(خطای در الفاظ) منجر به خطای در اندیشه(تعریف و استدلال) می گردد؛ بنابراین در منطق به مبحث الفاظ توجه خاصی می شود هرچند که این علم وابسته به زبان خاصی نیست و میتوان گفت صرفا قواعد مربوط به پیشگیری از دچار شدن به خطای اندیشه را ارائه می کند.

در ادامه به بررسی موارد مربوط به لفظ و معنا و مغالطه هایشان که معروف و متداول(اگه نمیدونی مغالطه چیه میتونی بری جزوه درس اول رو ببینی) هستند، خواهیم پرداخت.

{اشتراک لفظ}

در هر زبانی، گاه چند معنای متعدد به کمک یک لفظ واحد بیان می شوند.(یعنی چی حالا؟) بدین معنا که یک کلمه می تواند در موقعیت های مختلف معنای متفاوتی داشته باشد، مانند لفظ "بار" که در سه معنای{اجازه/ پشتواره/ دفعه} یا "دوش" که در دو معنای{دیشب / کتف} قابل برسی می باشند و مطمئناً در ادبیات فارسی هم با آن ها مواجه شده ایم.(ی نکته ام داره که آخر سر بهتون میگم) به دو مثال بعد توجه کنید.

مثال اول: شیرین، دختر خوبی است.                                                                مثال دوم: غذای من شیرین است.

همانگونه که می دانید لفظ "شیرین" در دو معنای{نام دختر / طعم شیرین} قابل بررسی می باشد که در موقعیت یا مثال اول در معنای اسم دختر و در موقعیت یا مثال دوم در معنای طعم شیرین بکار رفته است اما به هیچ عنوان نمیتوانند با همان معنا در موقعیت متفاوتی بکار بروند.(مگر اینکه دنبال مغالطه باشیم!!)، به این کلمات اشتراک لفظی می گویند که میتوان کاربردهای آن را در سه دسته تقسیم بندی نمود. 

{کاربردهای اشتراک لفظ}

اسمکاری(اهل کار یا ادویه کاری)
فعلگشتن(شدن یا دور شدن یا جستجو کردن)
حرفبا(به وسیله یا به همراه)


برای مشاهده ادامه مطالب به فایل ضمیمه مراجعه کنید.



"تالیف: صدرا چرخشت" 




برای ارتباط بیشتر با برترها و رزرو پشتیبان ویژه، پیج اینستاگرام و کانال تلگرام کانون برترها را دنبال کنید، همچنین میتونید با شماره ۰۲۱۸۴۵۱ داخلی ۳۱۲۳ تماس بگیرید. 

پیج اینستاگرام
کانال تلگرام کانون برترها



6/2/2023 6:46:31 PM
Menu