عقل در فلسفه-فلسفه دوازدهم-درسنامه-آرمین عبدالحسینی

درسنامه و نکات کنکوری عقل در فلسفه از فلسفه دوازدهم توسط آرمین عبدالحسینی

عقل در فلسفه-فلسفه دوازدهم-درسنامه-آرمین عبدالحسینی

بسم الله الرحمن الرحیم

درس هفتم – فلسفه دوازدهم – عقل در فلسفه 2 – مطابق با آزمون 6 اسفند 1400

تهیه شده توسط: آرمین عبدالحسینی ، رتبه 29 کنکور 1400 ، دانشجوی رشته حقوق دانشگاه تهران


عقل در ایران باستان

ایران باستان یکی از کانون های اولیه عقل گرایی بوده است و گزارش هایی از فردوسی در شاهنامه و برخی نقل ها و آثار مکتوب توجه ایرانیان به عقل و عقل گرایی را نمایان می سازد.

ایرانیان باستان به هر دو مفهوم عقل (دستگاه تفکر و استدلال / موجود مجرد و فراتر از ماده) اهمیت داده و توجه می کردند.

ایرانیان باستان خرد را با وجود آفریدگار یا همان مزدا متحد می دانستند و معتقد بودند مزدا با عقل و خرد و اندیشه خود ، جهانیان و وجدان ها و خردها را آفریده است.

عقل و اسلام

در جهان اسلام بر عقل و عقلانیت بسیار تاکید شده است. از مهم ترین عواملی که باعث این توجه شده است ، پیام الهی ، سخنان پیامبر اکرم و عترت ایشان است. بنابراین در جهان اسلام کسی با عقل به کلی مخالفتی ندارد. مخالفت هایی که بعضی جریانات فکری با عقل کرده اند در دو شکل عمده بوده است:

                        * تنگ کردن محدوده اعتبار عقل و کارآمدی آن در عین پذیرش آن

                        این افراد اعتقاد داشتند که برخی روش های عقلی در مسائل دینی کاربردی ندارد.

                        * مخالفت با منطق و فلسفه ، تحت عنوان دانشی یونانی و غیر اسلامی

                        این افراد اعتقاد داشتند که دانش فلسفه از یونان وارد شده است و با عقاید اسلامی سازگاری ندارد.

در پاسخ به اشکالات این دسته از مخالفین استدلال هایی بیان شده است:

- بسیاری از آراء فلاسفه یونانی با مبانی دین اسلام سازگاری دارد.

- فلسفه شاخه ای معرفت است و هر فرد و ملت و نژادی می تواند وارد آن شاخه از دانش بشود.

- در این دانش می توان مانند سایر علوم ، از نظرات دیگر اندیشمندان بهره برد.

- درستی یا نادرستی یک دانش را استدلال تعیین می کند نه ملیت و نژاد

عقل به عنوان موجودی مجرد و فراتر از ماده

* فلاسفه مسلمان اولین مخلوق خداوند را عقل معرفی می کنند و معتقدند که وجودی مجرد و غیرمادی است.

* به اعتقاد آن ها دیگر عقول به ترتیب از همین عقل اول به وجود آمده اند.

* فیض خداوند از طریق عقول که در عالمی به نام عقول جای دارد ، به عوالم دیگر می رسد.

* عقل انسان پرتوی از عالم عقول است که در صورت ترتیب می تواند حقایق را آن گونه که عقول درک می کند ، بیابد.

* عقلی که عامل فیض رسانی به عقل انسان ها است را « عقل فعال » می گویند که فارابی نسبت آن را به انسان مانند نسبت آفتاب به چشم می داند.

* فارابی می گوید: « عقل فعال چیزی به قوه عقل آدمی می رساند ؛ به طوری که فعالیت عقلی برای انسان ممکن می شود و در نتیجه شروع به فعالیت می کند و به ادراک حقایق نائل می شود. »

عقل به عنوان قوه استدلال و شناخت

* عمده فلاسفه مسلمان همه کارکرد های عقل و انواع استدلال ها را قبول دارند.

* فلاسفه مسلمان استدلال عقلی را معیار اولیه رد و قبول حکم و نظر می دانند و از این رو می گویند:« ما فرزندان دلیل هستیم »

* ابن سینا در رابطه با اهمیت استدلال عقلانی می گوید: « هر کس که عادت کرده سخنی را بدون دلیل بپذیرد ، از حقیقت انسانی اش خارج شده است. »

مراحل عقل:

- عقل هیولانی: انسان هیچ ادراک عقلی ندارد اما استعداد و آمادگی درک معقولات را دارد. (بالقوه)

- عقل بالملکه: عقل توانایی درک مفاهیم اولیه و قضایای بدیهی را پیدا می کند و می تواند دانش کسب کند.

- عقل بالفعل: عقل انسان شکوفا شده است و به فعلیت رسیده است.

- عقل بالمستفاد: انسان به طوری بر دانش هایی که کسب کرده است مسلط است که از هر کدام که بخواهد می تواند استفاده کند.

* پذیرش هر اعتقادی نیازمند استدلال عقلانی است و ایمانی ارزشمند است که پشتوانه عقلی داشته باشد.

* حجت و دلیل هر کسی به اندازه توان و قدرت فکری اوست.

* ایمان بدون پشتوانه عقلی ممکن است انسان را به سوی تباهی بکشاند.

* عقل بهترین ابزار برای تفکر در آیات و روایات است.

* فلاسفه مسلمان راه کسب معرفت را منحصر به عقل نمی دانند و شهود و وحی را نیز از راه های دستیابی به دانش معرفی کرده اند.

* هر سه استدلال عقلی ، شهود و وحی ما را به سمت حقیقت هدایت می کند بنابراین این موارد تایید کننده و کمک کننده به یکدیگر هستند.

* در حقیقت تعارضی میان عقل و وحی وجود ندارد اما بعضی اوقات بدلیل توانمندی های محدود عقلانی ، تعارض ظاهری رخ می دهد که با تلاش علمی و استفاده از دانش دیگران می توانیم این تعارضات را کاهش دهیم.

* ملاصدرا در مورد ارتباط دین و عقل می گوید: « امکان ندارد که احکام و قوانین دین حق و روشن الهی با دانش و معرفت یقینی و قطعی در تقابل باشد و نفرین بر آن فلسفه ای که قوانینش با قرآن و سنت مخالف و متضاد باشد و با آن مطابقت نکند. »



برای رزرو مشاوره و رفع اشکال درسی و شرکت در کلاس های کنکوری با مشاوران سایت برترها بر روی لینک زیر کلیک کنید یا با شماره تماس 0216463 داخلی1174(حیدریان) تماس بگیرید.

سایت برترها

پیج اینستاگرام گروه انسانی

کانال تلگرام

مطالب مرتبط:

بازگشت_دین و زندگی دوازدهم_آرمین عبدالحسینی

فایل های ضمیمه

Menu