درس 10 تا 12 تاریخ: درسنامه با 5 مثال چالشی- آرمین ساعدپناه

فایل ضمیمه شامل درسنامه با 5 سوال از کتاب سه سطحی تاریخ و جغرافیا، درس 10 تا 12 تاریخ دوازدهم، مطابق با برنامه راهبردی آزمون 17 اردیبهشت می‌باشد.

درس 10 تا 12 تاریخ: درسنامه با 5 مثال چالشی- آرمین ساعدپناه

فایل ضمیمه شامل درسنامه با 5 سوال از کتاب سه سطحی تاریخ و جغرافیا، درس 10 تا 12 تاریخ دوازدهم، مطابق با برنامه راهبردی آزمون 17 اردیبهشت می باشد.

این مطلب توسط آرمین ساعدپناه، تهیه شده است.

* گروه پشتیبانان ویژه کانون *


نخستین مرحلۀ برنامه‌های اصلاحی رژیم پهلوی با عنوان اصلاحات ارضی در سال 1340، در زمان نخست‌وزیری علی امینی آغاز شد.

اصلاحات ارضی ←  سال 1340

انقلاب سفید ←  سال 1341

اولین مرحلۀ فعالیت سیاسی و مبارزه امام خمینی(ره) با اعتراض به تصویب نامۀ انتخابات انجمن های ایالتی و ولایتی آغاز شد. از نظر ایشان این تصویب نامه موجب تضعیف اسلام و افزایش حضور بهائیان در حکومت می شد.

از این رو، ایشان پس از رایزنی با علمای بزرگ قم با آن به مخالفت پرداختند و دولت را مجبور به لغو آن کردند.

در تیر ماه سال 1359، تعدادی از افسران وابسته به رژیم پهلوی و هوادار شاپور بختیار، موسوم به ((سازمان نقاب)) با پشتیبانی سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) و حکومت بعثی عراق کودتایی را طراحی کردند. کودتاچیان قصد داشتند با استفاده از امکانات نظامی پایگاه هوایی شهید نوژۀ همدان، محل سکونت امام و برخی مراکز مهم در پایتخت را بمباران و نظام جمهوری اسلامی ایران را ساقط کنند. این توطئه اندکی پیش از اجرا، کشف و خنثی شد.

کشور کنونی عراق پس از جنگ جهانی اول و تجزیۀ امپراتوری عثمانی، تحت قیمومیت انگلستان شکل گرفت. با تأسیس این کشور، اختلافات مرزی با ایران، که از دوران عثمانی به وجود آمده بود، همچنان ادامه یافت.

بنابراین:

کشور عراق: 1) پس از جنگ جهانی اول و تجزیۀ امپراتوری عثمانی و 2) تحت قیمومیت انگلستان شکل گرفت.

پس از گسترش قیام در اعتراض به انتشار مقالۀ توهین آمیز نسبت به امام خمینی (ره)، جمشید آموزگار (نخست وزیر وقت) در اصفهان حکومت نظامی برقرار کرد؛ اما این اقدام بی حاصل بود. در نتیجه شاه، جمشید آموزگار را برکنار، و شریف امامی را با شعار «آشتی ملی» به نخست وزیری برگزید.

ترتّب حوادث:

انتشار مقاله توهین آمیز نسبت به امام ← برپایی قیام ← ایجاد حکومت نظامی توسط آموزگار ← برگزیدن شریف امامی به نخست وزیری

نکات تکمیلی تاریخ 3، متناسب با آزمون 17 اردیبهشت:

سخنرانی امام خمینی(ره) در عاشورای سال 1342ش در قم، رژیم پهلوی را خشمگین کرد و موجب انتقال ایشان به تهران شد.

مخالفت امام با قانون کاپیتولاسیون سبب شد تا حکومت پهلوی در 13 آبان 1343 ایشان رادر قم دستگیر و به ترکیه تبعید نماید؛ محل تبعید امام 11 ماه بعد از ترکیه به عراق تغییر یافت.

اقدامات نمایشی حکومت پهلوی جهت تقویت پایه های اقتدار خود در دوران نخست وزیری امیر عباس هویدا:

1. برگزاری جشن تاج گذاری 

2. برگزاری جشن های دوهزار و پانصد سالۀ شاهنشاهی  

3. منحل کردن احزاب موجود و ایجاد حزبی واحد به نام حزب رستاخیز


گروه‌هایی که به مبارزه مسلحانه علیه رژیم پهلوی می‌پرداختند:

- هیئت های مؤتلفۀ اسلامی: ترور سران حکومت پهلوی من جمله حسنعلی منصور(نخست وزیر وقت)توسط محمد بخارایی.

- حزب ملل اسلامی: با آرمان برپا کردن حکومت اسلامی به نبرد مسلحانه پرداختند امّا پیش از هر اقدامی دستگیر شدند.

- سازمان مجاهدین خلق: بعد از قیام15خردادجنگ مسلحانه خودرا شروع کردند.درآغاز تفکر اسلامی داشتند ولی به مروردچار انحراف شدند.

سازمان چریک های فدایی خلق: این گروه ازابتدا با افکار مارکسیستی به مبارزه پرداختند و در درگیری ها و یا در زندان از بین رفتند.

پس از انتشار مقالۀ توهین آمیز نسبت به امام خمینی و به وجود آمدن قیام مردمی، شاه جمشید آموزگار را برکنار کرد و جعفر شریف امامی را با شعار «آشتی ملی» به نخست وزیری برگزید.

از فردای پیروزی انقلاب اسلامی، دولت موقت انقلاب به ریاست مهندس مهدی بازرگان به همراه شورای انقلاب ادارۀ امور کشور را به عهده گرفتند.

ترتیب تأسیس نهادهای انقلابی:

1) کمیتۀ انقلاب اسلامی 2) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی 3) جهاد سازندگی 4) کمیتۀ امداد امام خمینی(ره) 5) نهضت سوادآموزی 6) بنیاد شهید 7) بنیاد مسکن 8) بسیج مستضعفان 9) دادگاه ها و دادسراهای انقلاب اسلامی

وظیفه کمیته انقلاب اسلامی حفظ نظم و امنیّت و دستگیری سران جنایتکار رژیم پهلوی را برعهده داشت.

در تیر 1359 تعدادی از افسران وابسته به رژیم پهلوی، موسوم به «سازمان نقاب» با پشتیبانی سازمان جاسوسی آمریکا و حکومت بعثی عراق با استفاده از امکانات نظامی پایگاه هوایی شهید نوژۀ همدان کودتایی را طراحی کردند که نافرجام ماند.

پس از خلع ابوالحسن بنی‌صدر، محمد علی رجایی در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد و پس از شهادت وی مجلس شورای اسلامی آیت الله مهدوی کنی را به ریاست هیئت دولت برگزید.

کشور کنونی عراق پس از جنگ جهانی اول و تجزیۀ امپراتوری عثمانی، تحت قیمومیت انگلستان شکل گرفت.

صدام در 31 شهریور 1359 با اهداف زیر فرمان حمله به ایران را صادر کرد:

1. حاکمیت بر آبراه های مهم

2. تضعیف و نابودی انقلاب اسلامی                                 

3. رسیدن به رهبری جهان عرب

اوج حماسۀ دفاع مقدس ملت ایران در عملیات بیت المقدس و با آزادی خرمشهر از اسارت دشمن بعثی رقم خورد.

امیرحسین عبرت بین
تهيه شده توسط : امیرحسین عبرت بین
بابک یادگاری
ارسال شده توسط : بابک یادگاری
Menu