ایستگاه معرفی رشته ( معرفی رشته مهندسی برق )

معرفی رشته مهندسی برق از زبان دانشجویان برتر دانشگاه‌های معتبر

ایستگاه معرفی رشته ( معرفی رشته مهندسی برق )

رشته مهندسی برق 



برای مشاهده معرفی فیلم مهندسی برق کلیک کنید




توضیحات: دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف(مهدی غفاری)

             دانشجوی دانشگاه تهران (امیرحسین علمی)

             دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر (سروش کریمی)


گرایش های ارشد:

مدار های مجتمع الکترونیک – کنترل - سیستم های قدرت

افزاره های میکرو و نانوالکترونیک - مخابرات سیستم

سیستم های الکترونیک دیجیتال - مخابرات میدان و موج

برنامه ریزی و مدیریت سیستم های انرژی الکتریکی

سامانه های برقی حمل و نقل - مخابرات امن و رمزنگاری

الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی - شبکه های مخابراتی


واحد ها در دوره لیسانس:

مدار های الکتریکی - الکترونیک - الکترومغناطیس - ماشین های الکتریکی - مقدمه ای بر مهندسی برق - مدار های منطقی - مخابرات - بررسی سیستم های قدرت - تجزیه و تحلیل سیستم ها - سیستم های کنترل خطی - زبان تخصصی

دروس تخصصی الکترونیک: مدار های مخابراتی - الکترونیک صنعتی - ریزپردازنده - فیزیک الکترونیک - تکنیک پالس - فیلتر و سنتز مدار 

درروس تخصصی قدرت: الکترونیک صنعتی - حفاظت و رله ها - تاسیسات الکتریکی - تولد و نیروگاه ها - عایق ها و فشار قوی

دروس تخصصی کنترل: الکترونیک صنعتی - کنترل دیجیتال و غیرخطی - جبر خطی - کنترل صنعتی - کنترل مدرن - ترمودینامیک - ابزار دقیق

دروس تخصصی مخابرات: مدار های مخابراتی - میدان ها و امواج - آنتن - ماکروویو - فیلتر و سنتز مدار - پردازش سیگنال های دیجیتال – ریزپردازنده


مقدمه:

مهندسی برق، دانش تحلیل و بررسی پدیده های فیزیکی، به زبان ریاضی است.  این پدیده های فیزیکی به بار الکتریکی و آثار آن ها مانند جریان، ولتاژ و ... مربوط می شوند. محور های فعالیت های یک مهندس برق تبدیل یک سیگنال به یک سیگنال دیگر است.

برای ورود به این رشته پایه ای قوی از ریاضیات لازم است. هم چنین، آشنایی با برنامه نویسی به زبان های Cو ++C سبب می شود در این رشته موفقیت بیشتری کسب کنید. علاوه بر موارد بالا تسلط بر زبان انگلیسی مانند سایر رشته ها لازم و ضروری است.


یک درس خاطره انگیز:

شاید خاطره انگیز ترین درس برای من مدار های الکتریکی 1 بود چون تازه درس های اصلی برق شروع شده بود و خیلی درس جالبی بود و هم چنین استاد درس هم آدم خوش اخلاق و باسوادی بود. این درس خیلی از مباحث مهندسی برق را پوشش می دهد.

وقتی که وارد رشته برق شدم چون ترم های اول و دوم فقط درس های پایه و برنامه نویسی بود(دروس مشترک بین تمامی رشته های مهندسی) این احساس به من دست داد که شاید در انتخاب رشته اشتباه کردم. ولی ترم سوم که شروع شد و مهم ترین درس هم مدار های الکتریکی 1 بود آرامش خاطری نسبت به انتخاب خودم پیدا کردم. مدار های الکتریکی 1 همان تصوری است که بچه های دبیرستان از رشته مهندسی برق دارند. (تحلیل مدار های الکتریکی و کمی هم بحث های مغناطیسی که در آخر این درس در مباحث اولیه ترانس و شبکه سه فاز موجود است.)

یکی دیگر از دلایل جذابیت این درس معرفی فضای سه گرایش از مهندسی برق بود. وقتی مباحث سه فاز و ترانس را می خواندیم با فضای کار قدرت آشنا شدیم. وقتی مدل های مداری ترانزیستور ها را دیدیم کمی با الکترونیک آشنا شدیم. و وقتی ابتدای درس با تفاوت مدار های فشرده و گسترده آشنا شدیم، با گرایش مخابرات آشنایی پیدا کردیم.


جنس کار گرایش های ارشد:

الکترونیک: هدف این گرایش شناخت نحوه عملکرد، نگهداری، بهره برداری، تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم های الکترونیکی در واحد های مختلف صنعتی و خدماتی کشور است. برای این منظور در این گرایش دانشجویان با فیزیک ادوات نیمه هادی، ساختمان و طرز کار عناصر الکترونیکی مانند ترانزیستور ها، ماسفت ها و نیز آنالیز مدار ها و سیستم های الکترونیکی آشنا می شوند. جهت تجزیه و تحلیل این سیستم ها از روش های کلاسیک و روش های مبتنی بر محاسبات کامپیوتری و برنامه نویسی استفاده می شود.

قدرت: در این گرایش به کلیه مسائل مربوط به تولید، انتقال و توزیع انرژی الکتریکی و همچنین طراحی، ساخت و بهره برداری از ماشین های الکتریکی می پردازد. در بخش تولید انرژی، با توجه به اتمام سوخت های فسیلی و آلودگی آن ها جهت گیری آینده به سمت استفاده از منابع تولید انرژی تجدید پذیر نظیر سلول های خورشیدی و توربین بادی است. در بخش انتقال، جهت گیری آینده به سمت استفاده از خطوط ولتاژ بالای DC (خطوط HVDC) و ادوات FACT است. در بخش توزیع نیز جهت گیری آینده به سمت هوشمند سازی شبکه توزیع می باشد. (به عنوان مثال مشترکین هم مصرف کننده برق و هم در برخی از ساعات فروشنده برق به شبکه باشند.)

مخابرات: هدف این گرایش شناخت نحوه عملکرد، نگهداری، بهره برداری، تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم های مخابراتی است. مسائل انتقال اطلاعات در سیستم های رادیویی، کابل ها و فضا تحت عناوینی نظیر میدان ها و امواج سیستم های تلویزیون، رادار و مخابرات ماهواره ای و آنتن مورد مطالعه قرار می گیرد. همچنین در این گرایش به قطعات، مدار ها و سیستم های مختلفی که در مخابرات به کار برده می شود، پرداخته می شود.

کنترل: در سیستم های متغیر با زمان و دارای اغتشاش، مسئله کنترل خودکار و تغییر رفتار سیستم برای نزدیک کردن پاسخ های آن ها به مقادیر مطلوب است. هدف این گرایش آشنایی با نحوه تحلیل و مدلسازی سیستم های پویا و معرفی اصول طراحی و نحوه استفاده از سیستم های کنترل خودکار برای بهبود رفتار این گونه سیستم ها می باشد. کاربرد سیستم های مختلف کنترل در کارخانه ها و مراکز صنعتی، نیروگاه ها، سیستم های هوافضایی و ... است.


بازار کار:

مهندسی برق، مهم ترین رشته مهندسی است که در دیگر رشته ها نیز کاربرد دارد و حتی فراتر از حوزه مهندسی با علوم پزشکی و علوم زیستی نیز پیوند خورده است. زمینه های زیادی برای شغل در مهندسی برق و راه اندازی کسب و کار مستقل وجود دارد به همین دلیل یک مهندس برق توانمند و ماهر می تواند با شناخت نیاز های کشور در حوزه صنعت برق و مخابرات در جهت رفع آن ها اقدام کند.

میزان استخدام مهندس برق در کشور آمار و اطلاعات دقیقی ندارد اما با توجه به اهمیت زیاد و رو به رشد بودن این صنعت در کشور پیش بینی می شود روند استخدام مهندسین برق رو به افزایش بوده و به نسبت سایر رشته ها بازار کار خوبی داشته باشد به شرطی که افراد جویای کار افرادی توانمند و متخصص باشند.

4/2/2023 9:33:52 AM