سلام به همه هشتمی های عزیز 🖐🖐
در این مطلب به فصل اول کتاب علوم هشتم میپردازیم.

🔴ویژگیهای مطلب🔴
درسنامه کامل و نکات
مثال های فراوان
پاسخ کلیدی و تشریحی در فایل ضمیمه
🔴مخلوط و جداسازی مواد🔴
| برخی از مواد اطراف ما فقط از یک ماده تشکیل شده اند و بعضی دیگر از آنها از آمیخته شدن دو یا چند ماده با یکدیگر بدست آمده اند. بیشتر موادی که با آنها سروکار داریم آمیخته ای از دو یا چند ماده اند. | |
دسته بندی مواد
مواد خالص: به موادی که فقط از یک نوع اتم تشکیل شده اند. | 
|
عنصر :
عنصر خود به دو دسته مولکول تک اتمی مثل فلزات و مولکول چند اتمی مثل نافلزات دسته بندی می شود. | 
|
مواد ناخالص (مخلوط):
به موادی که مواد سازنده آنها از ترکیب دو یا چند ماده مختلف تشکیل شده است. مثال : آب ، آمونیاک ، الکل، کربن دی اکسید ، آهن، مس، اکسیژن و...... مثال : آجیل ، شربت آبلیمو، آب نمک ، آب نمک ، آب شکر ، سکه و ..... | |
بیشتر موادی که با آنها سروکار داریم مواد مخلوط هستند. مواد مخلوط در زندگی ما نقش مهمی دارند.
- یکی از ویژگی های مخلوط آن است که اجزای تشکیل دهنده مخلوط خواص اولیه ای خود را حفظ می کنند.
| |
تعریف مخلوط :
موادی که از اجزاء تشکیل دهنده آن دو یا چند ماده است و در آن مواد خواص خود را از دست نمی دهند. | |
انواع مخلوط :
- مخلوط همگن (محلول)
- مخلوط ناهمگن (مخلوط معلق)
| |
انواع مخلوط همگن (محلول) :
- محلول جامد در مایع ، مثل نمک در آب
- محلول مایع در مایع ، مثل الکل در آب
- محلول گاز در گاز مثل هوا
- محلول گاز در مایع ، مثل گاز کربنیک در نوشابه
- محلول جامد در جامد. مثل آلیاژ
| 
|
محلول :
مخلوطی که در آن ماده ای در ماده دیگر حل شده است. | |
اجزاء تشکیل دهنده محلول :
هر محلول حداقل از دو یا چند جزء تشکیل شده است.
- حلال: حلال ماده ای که حل شونده را در خود حل می کند و معمولا جزء بیشتری از محلول را تشکیل می دهد.
حل شونده: به جزئی از محلول که در حلال حل می شود ، حل شونده ها معمولا لابه لای ذرات حلال می روند. توجه داشته باشید برای تهیه محلول ها می توان نسبت های مختلفی از حل شونده و حلال را با هم مخلوط کرد. | |
مخلوط ناهمگن (مخلوط معلق) :
نوعی از مخلوط که ذرات آنها به طور یکنواخت آمیخته نشده اند و اجراء آن از هم به سادگی قابل تشخیص هستند . مثل آجیل
| 
|
انواع مخلوط ناهمگن :
- جامد در جامد مثل آجیل ، سالاد
- جامد در مایع ( سوسپانسیون مثل شربت معده )
- مایع در مایع امولیسیون مثل روغن در آب یا نفت در آب
- جامد در گاز مثل ذرات دود و گردو غبار در هوا
| |
سوسپانسیون : مخلوط ناهمگنی است که در آن ذرات به صورت معلق در آب پراکنده اند. مثل : دوغ ، آب لیمو، شربت خاکشیر ، شربت آنتی بیوتیک و شربت معده
| |
تعریف امولیسیون :
مخلوط ناهگی است که ذرات مایع به صورت معلق در مایع دیگر پراکنده شده اند. مثل روغن در آب
| |
مقایسه مخلوط همگن و ناهمگن :

عوامل مؤثر در انحلال پذیری :
اثر دما بر میزان حل شدن مواد اثر دما در میزان حل شدن مواد به حالت ماده بستگی دارد مقدار حل شدن مواد جامد با افزایش دما افزایش می یابد اما مقدار حل شدن گازها یا افزایش دما کاهش می یابد. | |
جداسازی اجزاء مخلوط ها :
برای جداسازی مخلوط ها باید از تفاوت در ویژگی مخلوط ها استفاده کرد. مثلا برای جداسازی خاک اره از آب که مخلوط دوتایی است می توان از سنگین یا سبک بودن آنها استفاده کرد.
| |
- روش های جداسازی مخلوط ها :
- صاف کردن در این روش با کمک اختلاف در اندازه ذرات ، یعنی درشت و ریزی ذره ها ، مثال : آبکش کردن برنج با آبکش یا صاف کردن چای با چای صاف کن
- سرریز کردن با کمک ته نشین یا سرریز شدن اجزاء یعنی سبکی و سنگینی
- تبخیر و تبلور با کمک تبخیر شدن اجزاء مخلوط ، یعنی تفاوت در سرعت تبخیر، مثال : بخار شدن آب موجود در آب نمک در بشقاب و به جا ماندن ذرات جامد نمک
- آهن ربا با کمک خاصیت آهن ربایی اجزاء مخلوط ، مثال : جدا سازی ذرات آهن از مخلوط آهن و خاک
- تقطیر با کمک تفاوت در نقطه جوش ، مثال جدا کردن اجزای نفت ، گلاب گیری، تصفیه آب و الکل
| 
|
نکات مهم: - مقدار حل شدن برخی مواد مانند پتاسیم نیترات که نوعی نمک است با افزایش دما افزایش می یابد.
- شیر مخلوطی از چربی و آب است و در صنعت برای جدا سازی چربی از شیر از دستگاه سانتریفیوز استفاده می شود. بر اساس سبک و سنگینی)
- در مخلوط خاصیت اجزاء تغییر نمی کند فقط لا به لای هم می روند.
- گرم کردن حلال باعث می شود حل شونده بیشتری در آن حل شود.
-
- به هم زدن باعث می شود حل شونده سریع تر حل شود.
- هموار مخلوط همگن یعنی محلول است.
- مخلوط ها نا خالص هستند.
- آلیاژها ناخالص بوده و جزء مخلوط ها هستند.
- نام دیگر مخلوط ناهمگن، مخلوط معلق است.
| |
پی اچ
- مقیاسی است که قدرت اسیدی یا باری بودن یک محلول را نشان می دهد.
- مقیاس پی اچ از صفر الی ۱۴ درجه بندی شده است.
- در نوار پی اچ اعداد کمتر از ۷ محیط اسیدی و بیشتر از ۷ محیط بازی را نشان می دهد.
- پی اچ اسید قوی برابر ، صفر و پی اچ باز قوی برابر ۱۴ است.
- پی اچ هفت محیط خنثی را نشان می دهد.
- هر چه از ۱۴ به سمت ۷ رویم خاصیت بازی کاهش و هر چه از سمت صفر به سمت ۷ برویم خاصیت اسیدی کاهش می یاید.
- قوی ترین اسید جوهر نمک با پی اچ و قوی ترین باز گرد باز کننده فاضلاب اسود سوز آور با پی اچ ۱۴ است.
- جوش شیرین و مایعی که از پوست پرتقال خارج می شود بازهای ضعیفی هستند.
- وايتكس (مایع سفید کننده گرد باز کننده فاضلاب اسود سوز آور ) بازهای قوی صنعتی هستند.
| |
باز ها:
- (قلیا) موادی تلخ مزه که در اثر تماس با پوست حالت صابونی ایجاد می کند و از هفت شروع تا ۱۴ ادامه دارد.
- یک باز ماده ای است که می تواند یک اسید را خنثی کند. برخی از بازها قلبا هم هستند. قلبا ها بازهای هستند که در آب حل می شوند. بازها با گرفتن اسیدها را بخشی می کنند. همه ی قلیاها دارای OH هستند. قلیاها مانند اسیدها می توانند قوی یا ضعیف باشند هر چه قلیا، یون های هیدروکسید بیشتری تولید کند، قوی تر است. سدیم هیدروکسید (NaOH) نمونه ای از یک قلیای قوی است.
| |
اسیدها:
- اسید موادی ترش مزه که پی اچ آنها از صفر شروع تا هفت ادامه می یابد.
- ویژگی ترش مزه اند با فلزات واکنش نشان میدهند الکترولیت هستند. زیرا در محلول آبی آنها یون وجود دارد.
- جوهر نمک سرکه ٫ آبلیمو ٫ ویتامین تا آسپرین از جمله اسید ها هستند.
| |
شناسا گرها :
چشیدن یک مایع راه خوبی برای شناسایی یک اسید نیست، روش بهتر استفاده از شناساگرها است. شناساگر ماده ای است که بسته به اسید یا باز بودن ماده ی مورد آزمایش تغییر رنگ می دهد. پیش تر مواد طبیعی مانند آب کلم و آب انگور سیاه از شناساگرهای طبیعی هستند. | |
انواع شناساگر ها:

و حالا وقت تسته!!!

پاسخ تست ها در فایل ضمیمه قرار گرفته است.

برای ارتباط با پشتیبان ویژه و اطلاع از شرایط مشاوره با رتبه هاي برتركانوني
به لينك زير مراجعه كنيد.
ارتباط با پشتیبان ویژه