"اگر دنبال موفقیت در کاری هستید تمرین و تکرار مستمر تنها راه رسیدن به آن است و طبیعتا برای موفقیت در کنکور بهترین کار، شرکت در آزمون های مستمر و قرار دادن خود در شرایط مشابه است."
ونداد مفتاحی
پایه: دوازدهم انسانی
شهر: ساری
شغل و تحصیلات مادر: معلم، کارشناسی ارشد پژوهش علوماجتماعی
شغل و تحصیلات پدر: آزاد، کارشناسی ارشد پژوهش علوماجتماعی
میانگین تراز کانونی: ۷۳۰۰
سالهای حضور در کانون: ۲ سال
تعداد آزمون: 6۶ آزمون
پشتیبان ویژه: علی اصغر وجدانی اسفنجانی-رتبه 6 منطقه، 62 کشوری-رشته حقوق دانشگاه تهران
- شما چگونه با کانون آشنا شدید؟
آشنایی با کانون از طریق تبلیغات در سطح شهر بوده است. طبق برنامهای که از قبل با خانواده در ذهن داشتیم، سال یازدهم در کانون ثبت نام کردم؛ هرچند که با فضای آزمونهای ادواری غریبه نبودم و از دبستان شرکت میکردم.
- دستاورد شما از شرکت در آزمون های کانون چه بود؟
مهمترین دستاورد من از شرکت در آزمونهای کانون، پی بردن به نقاط ضعف و برطرف کردنشان با روشهای مختلف و کشف نقاط قوت و تثبیت آن بوده هرچند که آشنایی با فضای جلسه، کمک به برنامه ریزی، ایجاد انگیزه برای مطالعه در طول دو هفته و با برنامه بودن مواردی هستند که بسیار بااهمیت هستند.
- هیچوقت از اینکه درس میخوانید و آزمون میدهید، احساس خستگی میکنید؟
تمرین و تکرار و استمرار یک اصل بسیار ساده است که هر آدمی در زندگی با آن سر و کار دارد. اگر دنبال موفقیت در کاری هستید تمرین و تکرار مستمر تنها راه رسیدن به آن است و طبیعتا برای موفقیت در کنکور بهترین کار شرکت در آزمون های مستمر و قرار دادن خود در شرایط مشابه است، همچنین شرکت در آزمون نقاط ضعف و مطالب فراموش شده و یادگیریهای ناقص را برای من اشکار میکند و دقیقا نشان میدهد کجای مسیر را اشتباه رفتم تا فرصت جبران داشته باشم.
در ارتباط با خستگی هم من به شخصه در تمامی آزمون های ثبت نامی خودم شرکت کردم، تنها غیبت هایی که داشتم به علت مطالعه برای المپیاد ادبی و کمبود وقت بود. بیشک اگر در امتحانی تراز مورد انتظارم را کسب نکنم ناراحت میشوم، اما به شخصه سعی میکنم با ایجاد ذهنیت مناسب حتی اگر به هر دلیلی نتوانستم در دو هفته منابع بودجه بندی را بهخوبی مطالعه کنم در آزمون شرکت کنم و به قولی از آزمون فرار نکنم.
پشتیبان تحصیلی شما در منزل چه کسی است؟
پدر پشتیبان و پیگیر مسائل درسی من هست و برادر کوچکتر و مخصوصا مادرم حمایت روانی و ذهنی من را برعهده دارند.
- آیا در آزمون هدفگذاری و مشابه پارسال هم شرکت میکنید؟ دلیل آن چیست؟
در آزمون هدفگذاری بعضی هفتهها و در آزمون مشابه پارسال تقریبا تمام هفتهها شرکت میکنم. برای جمع بندی در چند روز آخر بسیار مناسب است و کمک میکند با سؤالات آزمون جمعه آشنا بشوم و قبل از آزمون اصلی نقاط ضعف خود را تقویت کنم.
- از کدام یک از کارنامههای جعبه ابزار کارنامه استفاده میکنید؟
بیشترین استفاده من از کارنامه آزمونها و کارنامه پروژهای است. چون برنامهریزی و استراتژی من با پروژههای قلمچی هماهنگ است؛ افزایش ترازم را پروژه به پروژه هدفگذاری میکنم و میسنجم. از کارنامه هدفگذاری برای شناخت دروس قوی و ضعیف و دروس پایدار و سینوسی و همچنین هدفگذاری استفاده میکنم.
- مطابق برنامهی راهبردی درس می خوانید؟ چگونه برنامهریزی می کنید؟
مطابق برنامه راهبردی و همگام با آن پیش میروم البته در نیم سال اول دوازدهم ماههای اول دروس جلوتر را پیشخوانی کردم تا به برنامه نیمسال دوم راهبردی برسم پس از آن هماهنگ با آن پیش رفتم. هر درس آزمون را در یک پارت میخوانم و پس از آن تعداد زیادی تست میزنم. در هفته دوم دروس احیانا عقب مانده را مطالعه میکنم و سپس به مرور و تست بیشتر میپردازم.
- کدام درس ها نقطه قوت شماست؟ روش مطالعه این درس ها چگونه است؟
علوم و فنون، ریاضی، جامعهشناسی و عربی نقاط قوت نسبتا پایدار من بودند. در دروس دیگر عملکرد سینوسی داشتم.
تاریخ ادبیات فنون را صرفا از روی کتاب چند بار میخوانم و با تست تثبیت میکنم. عروض سماعی را معلم از پایه دهم به ما یاد داد و تقریبا تمام تستهای این بخش را سماعی میزنم. در معدود تست های اختیارات سعی کردم با تمرین تقطیع سرعت خود را بهبود ببخشم و تکنیک خاصی ندارم. بخش ارایه را مدیون اندوخته خودم از المپیاد ادبی و مطالعه منابع و کلاسهای آن و بعد از آن معلمم هستم که ضعفهایم را به صورت تست محور برطرف کرد. در ریاضی با حل مثال های ساده مبحث را شروع میکنم و کم کم سطح تستها را بالاتر میبرم تا به تسلط کافی برسم؛ تا اینجای کار کتاب پیمانهای آبی و سه سطحی منابع اصلی من برای ریاضی بودند. جامعهشناسی را اول از کتاب سپس درسنامه میخوانم و با تست همراهی میکنم و در صورت نیاز چند بار کتاب را مرور میکنم. عربی را از پایه با معلم پیش رفتم و ضعفی در پایه ندارم، برای دروس سه سال آخر درسنامه کتابهای کمک اموزشی را مطالعه میکنم و پس از آن تا میتوانم تست میزنم.
فنون و عربی را معمولا ۷ یا ۸ از ده یا بالاتر میزنم. جامعه را ۹ یا ۱۰ از ده و ریاضی را ۸.
- در طول این سال ها درسی بوده که ضعیف باشید اما با تغییر روش، آن را به نقطه قوت تبدیل کرده باشید؟
ارتباط من با درس ریاضی در ابتدا زیاد خوب نبود، با تغییر معلم و تغییر نگرش کم کم پیشرفت کردم و علاقهام هم بیشتر شد. در درس فلسفه و روانشناسی مشکل داشتم که روانشناسی را با تست بسیار زیاد و فلسفه را با کمک معلم خوبم و همچنین تست و کلی خواندن مطالب به جای جزئی نگری که در دروسی مثل جغرافیا و جامعهشناسی نیاز است، به تسلط خوبی رسیدم.
در عربی هم ضعف داشتم که با تغییر منبع تست و بررسی غلطهایی که در آزمون ها داشتم با معلم، مشکل برطرف شد.
- روزی چند ساعت درس میخوانید؟
متغیر بسته به پروژه و زمان؛ از زیر ۳ ساعت در پایه یازدهم شروع کردم تابستان به ۷ ساعت رساندم و از آزمون ۲ دی به ۹،۱۰ ساعت رساندم. به نظرم کیفیت مطالعه بسیار مهمتر از عدد روی ساعت است و ساعت مطالعه یک موضوع کاملا شخصی است. شخصا در یک بازه زمانی روی این موضوع بشدت حساس شده بودم که جز فشار روانی و افت عملکرد نتیجهای نداشت.
- در کارنامه ابتدا به سراغ دیدن نمره کدام درس ها می روید؟ ایرادات هر درس را چگونه برطرف میکنید؟
ابتدا ریاضی، سپس فلسفه و منطق و روانشناسی همچنین جامعهشناسی چون دروسی هستند که علاقه دارم و انتظار زیادی از خودم دارم. با رویکرد حل مسئله به قضیه نگاه میکنم با کمک پدرم و مشاور اموزشی اول مشکل را پیدا میکنم سپس برای برطرف کردن آن اقدام میکنم. راه حل عمده دروس تغییر منبع تست، بالابردن ساعت مطالعه و تغییر نگاه به درس و روش مطالعهاست.
دفتر برنامه ریزی دارید؟ تکمیل این دفتر، چه کمکی به شما از لحاظ درسی و غیر درسی کرده است؟
دارم، ولی متاسفانه در پر کردن مستمر تنبلی میکنم اما در شرایطی که برنامه ریزی تحت فشار دارم یا از عملکرد خودم راضی نیستم، مثلا چند روزی خوب نمیخوانم حتما سعی میکنم پر کنم تا مشکل کار را پیدا کنم در پیدا کردن علت ضعف دروس بسیار کارامد است.
کدام یک از کتاب های کانون را استفاده می کنید؟ این کتاب ها چه ویژگیهایی دارند؟
اکثر دروس پیمانهای و سه سطحی را میزنم، سپس به سراغ منابع دیگر میروم. وجود تست های کنکور سال های گذشته در کتاب آبی و تست های سخت و نکته دار در سه سطحی دلیل اصلی است، اما در علوم انسانی متاسفانه کتابهای تست زیادی کیفیت مورد نظر من را نداشتند و تست های کتاب آبی و سه سطحی انتظارات مرا برآورده کردند.
دلیل این که در آزمونهای تابستان شرکت کرده اید چه بود؟
پایه را بهخوبی مسلط نبودم و هدف اصلی جمع بندی پایه بود، همچنین قرارگرفتن در شرایط مدنظر برای درس خواندن در سال کنکور.
چه تصمیماتی برای بهتر شدن در نیم سال دوم گرفته اید؟
از مسیر کلیام راضیام و تغییر خاصی نخواهم داد. با توجه به کنکور دی ماه بعضی اشتباهات اساسیام را پیدا کردم و سعی میکنم آنها را برطرف کنم، مثلا در تستهای شک دار هنوز مشکل دارم، همچنین تلاش خودم را بیشتر کنم تا نتایج بهتری کسب کنم.
فکر می کنید مهم ترین ویژگی که شما دارید و باعث می شود خوب درس بخوانید، چیست؟
به نظر من انسان تا وقتی درک درستی از شرایط خودش و دنیای اطرافش ندارد، نمیتواند بهدرستی با محیط تعامل کند، من در طول چند سال اخیر زمان زیادی را به فکر کردن پرداختم و تلاش کردم خودم و دنیای اطرافم را تا حد امکان درک کنم. فکر میکنم مهمترین ثمره این موضوع این است که میدانم چرا دارم درس میخوانم و هدفم چیست؟ امکاناتی که خانواده در اختیارم قرار میدهند و حمایتهای آنها هم کار من را در این مسیر اسان کردند.
آیا در برنامه ریزی زمانی را به استراحت و تفریح اختصاص می دهید؟ چه کارهایی میکنید؟
جمعه بعد از آزمون، استراحت اصلی من در دو هفته است، سعی میکنم با دوستان و خانواده وقت بگذرانم و ترجیحا در طبیعت گشتی بزنم تا مغزم را برای چند ساعت هم که شده خالی کنم.
در طول هفته هم اوقاتی را به ورزش کردن اختصاص میدهم، البته نه در ماه اخر که فشار زیاد و زمان محدود است.
رشته و دانشگاه پشتیبان ویژه ی شما چیست؟ایشان چه کار هایی برای شما انجام میدهند؟
پشتیبان ویژهی من، حقوق دانشگاه تهران میخوانند؛ درس گرفتن از اشتباهات دیگران برای من بسیار جالب توجه است و مهمترین محور گفت و گوی ما هم اشتباهات ایشان و دوستانشان در سال و جلسه کنکور و تلاش برای جلوگیری از آن میباشد.
اولین و آخرین ترازتان چیست؟ چه کارهایی برای پیشرفت ترازتان انجام دادید؟
۶۲۵۶-۷۶۷۴ به تمام موارد در سوالات بالا اشاره کردم. با کمک پدرم برنامه جامعی برای این دو سال ریختم و سعی کردم تا حد توان آنرا به نحو احسن پیش ببرم.
توصیه شما برای دوستان کنکوریتان چیست؟هیچوقت ناامید شدید؟ چطور با این چالش مواجه شدید؟
همانطور که بالاتر هم گفتم انسان ذاتا موجودی منطقی است. اگر بداند که چه کار باید بکند و چرا باید اینکار را بکند و چکار میکند و ثمره کاری که میکند چیست؟ طبیعتا بهترین مسیری را که بتواند پیش میگیرد. در جایگاهی نیستم که به دوستانم توصیه کنم ولی تجربه من اینگونه بوده که مهمترین موضوع در مسیر طولانی و دشوار کنکور هدفمندی و عملکرد منطقی است، قبل از شروع این مسیر یا هرجای آن که هستید کمی فاصله بگیرید و به آن بیاندیشید، قطعا با داشتن اندیشه مستحکم و منسجم و هدف والا نه از هدفتان منحرف میشوید، نه خستگی ها و شکست ها تسلیمتان میکند.
امیدوارم همه به اهدافمان برسیم.
ناامیدی کلی نداشتم، پیش امده که در آزمونی نتیجه مطلوب را نگرفتم یا مدتی آنطور که باید مطالعه نکردم، سعی کردم با کمی استراحت و پذیرفتن شکست، از خانواده، مشاور و حتی دوستانم کمک بگیریم و با رویکرد حل مسئله مشکل پیش آمده را برطرف کنم.
مصاحبه گر: شیلا کیانی