اينجانب علیرضا عظیمی از روستای کریت که در کنکور سال 93 شرکت و در رشته مهندسي برق(قدرت) دانشگاه بيرجند قبول شده ام . به مدت 2سال عضو کانون بوده ام و در آزمون ها شرکت کرده ام.و ساکن روستای کریت از توابع شهرستان طبس هستم
کریت (koret) نام روستایی است در 18 کیلومتری طبس امروزی و در مسیر طبس به دیهوک قرار دارد. در متون تاریخی و جغرافیایی به نامهای کرین و کری آمده است. این روستا از قدیمی ترین روستاهای طبس می باشد.در بعضی از تواریخ از طبس به نام طبسین یاد شده است که به گفته ی بسیاری از مورخین و محققین منظور از طبسین یکی شهر طبس و دیگری روستای کریت بوده است.قدمت این روستا به بیش از هزار سال می رسد و تا قبل از زلزله ویرانگر 57 دارای آثار تاریخی ارزشمندی بوده است.

در کنار خرابه های کریت قبرستان قدیمی در مقابل مسجد روستا واقع شده است.چیزی که این قبرستان را از سایر قبرستان ها متمایز می کند،وجود قبرهای اسپردنی(سپردنی) می باشد.در قدیم الایام عمده مسافرت مردم همراه با کاروانها و به وسیله ی اسب یا الاغ و یا شتر بود و شاید هم با پای پیاده مسافرت می کردند. بنابراین مسافرت و حمل و نقل بار،کاری مشکل،زمان بر و طاقت فرسا بود.با وجود این محدودیت ها و مشکلات بعضی افراد وصیت می کردند که پس از مرگ،جسد آنها را در شهرهای مقدس مانند مشهد،نجف،کربلا و … در جوار امامان معصوم دفن نمایند.حمل و نقل جسد بسیار مشکل بود و با توجه به گرمی هوا جنازه ها سریع متعفن می شدند و امکان حمل آنها نبود.به همین منظور آنها را در قبرهایی خاص که به گور اسپردنی(سپردنی) مشهور بود، می سپردند تا پس از متلاشی شدن جسد، تا زمانی که استخوانی بیش نبود،َاستخوانها را در کیسه ای قرار داده و به طرف مقصد مورد نظر حمل می کردند و به خاک می سپردند.بر خلاف سایر گورها که در زمین حفر می شدند این گور ها در سطح زمین قرار داشت.بطوریکه مرده را در سطح زمین می گذاردند و اطاقکی به اندازه ی جسد با خشت و گل یا آجر، بر روی جسد می ساختند و از یک یا چند سال که اسباب سفر مهیا می شد قبر را خراب کرده و مرده را حمل می کردند.
به چند دلیل این مرده ها در زمین دفن نمی شدند.اول اینکه چون جنازه در سطح زمین بود،بیشتر در معرض هوا بود و زودتر متلاشی می شد.دوم اینکه اگر مرده را در زمین دفن می کردند امکان گم شدن آن وجود داشت.و سوم اینکه تخریب گورها در سطح زمین راحت تر بود.به همین خاطر این قبر ها را در سطح زمین می ساختند.امروزه در قبرستان کریت تعداد زیادی از این قبرها بر جای مانده است.این جسد ها چرا به مقصد اصلی خود منتقل نشده اند؟معلوم نیست.شاید وارثان مرده ها نیز فوت کرده اند یا بازماندگان به لحاظ مالی توانایی حمل جسد را نداشته اند.آنچه مهم است حفظ و نگهداری این آثار است که گویای فرهنگ مذهبی مردم این دیار می باشد.و شاید وجود چنین آثاری در کشور منحصر به فرد یا انگشت شمار باشد.

