تحليل درس «اقتصاد» در کنکور سراسري سال 92
کنکور اقتصاد سال 92 بسيار مشابه کنکور سراسري سال 90 بوده، و در مقايسه با سال قبل(91) اندکي دشوارتر بوده و تعداد مسائل آن بيشتر و ابتکاريتر بوده است.
مقايسهي بودجهبندي مباحث در کنکورهاي سال 91 و 92 در جدول زير آورده شده است:
|
بخشهاي کتاب درسي |
کنکور 91 |
کنکور 92 |
|
مقدمات |
4 |
3 |
|
توليد و بازار |
1 |
3 |
|
مديريت کلان اقتصادي |
3 |
3 |
|
توسعهي اقتصادي |
2 |
3 |
|
نهادها و بازارهاي مالي |
4 |
5 |
|
اقتصاد جهان |
2 |
2 |
برسي مباحث مطرح شده بهصورت مسئله:
|
مباحث مطرحشده بهصورت مسئله |
کنکور 91 |
کنکور 92 |
|
بخش اول - فصل دوم: آشنايي با شاخصهاي اقتصادي |
محاسبهي درآمد ملي و درآمد سرانه
محاسبهي توليد ناخالص، خالص داخلي و توليد خالص داخلي سرانه
محاسبهي افزايش مقدار توليد و افزايش قيمتها در سال موردنظر برحسب قيمتهاي سال پايه |
محاسبهي توليد ناخالص داخلي،توليد خالص ملي و توليد خالص داخلي سرانه
محاسبهي ارزش افزودهي مراحل توليد پوشاک از پنبه
|
|
بخش دوم – فصل اول: توليد |
____ |
محاسبهي ميزان صرفهجويي مصرف برق
بررسي عملکرد سالانهي بنگاه اقتصادي |
|
بخش دوم – فصل دوم: بازار |
پيدا کردن نواحي بيانگر مازاد و کمبود عرضه |
بررسي مفهوم مازاد عرضه |
|
بخش سوم – فصل سوم: بودجهي دولت |
محاسبهي ميزان ماليات براساس نرخ تصاعدي طبقهاي |
محاسبهي هزينهي استهلاک کالاي سرمايهاي |
|
بخش چهارم – فصل دوم: توزيع درآمد و فقر |
ـــــــــ |
محاسبهي شاخص دهکها |
|
بخش پنجم – فصل اول: پول |
ـــــــــ |
محاسبهي ميزان نقدينگي، حجم پول در گردش و ميزان سپردهي پسانداز |
مشابهي سؤالهاي 122، 123، 124، 128، 129، 130و 133 را در کنکور سراسري 90 داشتهايم.
در کنکور امسال دانشآموزان با دو سؤال چالشبرنگيز مواجه بودهاند:
در سؤال شمارهي 121 در صورت سؤال در رديف E در مقابل توليد مردم کشور که در خارج اقامت دارند، به جاي 45 ميليون نفر بايد 45ميليارد ريال نوشته ميشد و گويا قسمت «ج» در گزينهها نيز نادرست محاسبه شده است .توليد ناخالص داخلي به ميليارد ريال است و جمعيت کشور به ميليون نفر، بنابراين هنگام تقسيم اين دو مقدار بايد توليد ناخالص داخلي به ميليون ريال محاسبه شود. در اين صورت درآمد سرانه برابر با 8/3288 ريال خواهد بود يا اگر در صورت سؤال جمعيت به ميليارد نفر گفته شده بود عدد 28/3 ريال براي درآمد سرانه قابل قبول بود. با اين حال، سازمان سنج،ش گزينه ي «4» را به عنوان پاسخ صحيح اين سؤال معرفي نموده است.
در سؤال شمارهي 124 نيز داريم: در روش «هزينهاي» کل پولي که از طرف خانوارها به سمت بنگاه هاي اقتصادي جريان پيدا مي کند، محاسبه مي شود. در روش «درآمدي» کل پولي که از طرف بنگاه هاي اقتصادي به سمت خانوارها جريان پيدا ميکند، محاسبه ميشود. موارد گزينهي «2» تقريباً صحيح هستند اما در قسمت «ج» آن ابتدا روش درآمدي و سپس روش هزينه اي مطرح شده است که تا حدودي نادرست است زيرا در صورت سوال عبارت «بهترتيب» آورده شده و با توجه به اين عبارت بايد ابتدا روش هزينهاي و سپس روش درآمدي آورده ميشد. با اين وجود، علي رغم اين سهو، گزينهي «2» صحيح تر از ساير گزينه هاست و از سوي سازمان سنجش نيز بهعنوان پاسخ صحيح معرفي شده است.
امسال مسئلهاي از مبحث ماليات نداشتيم اما در سؤال 127 تعريف نرخ تصاعدي طبقهاي آورده شدهبود. در کنکور امسال دو مسئلهي نسبتاً جديد داشتيم، يکي در مورد بررسي عملکرد سالانهي بنگاه اقتصادي (دانستن اين نکته در حل مسئله ضروري بود:هزينهي استهلاک سالانه نيز جزو هزينههاي سالانهي بنگاه اقتصادي ميباشد) و مسئلهي ديگر در مورد محاسبهي ميزان نقدينگي و حجم پول در گردش که نکتهي مهم در مورد اين مسئله دانستن اين مطلب بودهاست که موجودي حسابهاي جاري اشخاص همان سپردهي ديداري است.
مشابهي اين سؤالها در آزمونهاي کانون داشتهايم. (سؤال 129 (26 آبان 91)، سؤال 68 (13 بهمن 91)، سؤال 124 (27 بهمن 91)، سؤال 121 (25 اسفند 91)، سؤال 134 (10 خرداد 92)
در سؤال 127 کنکور 92 که يک سؤال چند قسمتي از فصول 3، 5 و 6 کتاب درسي است، در قسمت «الف» آن يک سؤال مطرحه از پاورقي کتاب صفحهي 86 کتاب درسي داشتيم که اين سؤال نشاندهندهي اين مطلب است که هيچ مطلب کتاب را بياهميت تلقي نکنيد.
در سؤال 128 در مورد محاسبهي هزينهي استهلاک سالانهي کالاي سرمايهاي، همه ساله مبلغي به بهاي کالاي سرمايهاي افزوده ميشد اما امسال عکس اين حالت، کاهش بهاي کالا در نظر گرفته شدهبود.
سؤال 135 نيز سؤال جديدي از بخش 6 کتاب درسي (اقتصاد جهان) است که مشابه آن را در سالهاي قبل نداشتهايم.
در مورد ساير سؤالها، مشابه آنها را در کنکورهاي سال قبل و آزمونهاي کانون داشتهايم.
سارا شريفي؛ کارشناس ارشد اقتصاد
