گفت‌و‌گو با مهدی جانپور، دانش‌آموز برتر دوازدهم انسانی

آزمون‌های کانون به خاطر حضور طیف وسیعی از دانش آموزان شهرت خاصی دارد

گفت‌و‌گو با مهدی جانپور، دانش‌آموز برتر دوازدهم انسانی

 "میانگین تراز مجموع افت و خیزهای من است، اگر در آزمونی افت تراز داشته باشم با توجه به میانگین ترازم که نشان دهنده عملکرد مستمر من است، دوباره امید می‌گیرم و به نقاط قوتم توجه می‌کنم."

مهدی جانپور

پایه: دوازدهم انسانی

شهر: بابل 

شغل و تحصیلات مادر: خانه دار، دیپلم تجربی

شغل و تحصیلات پدر: فرهنگی بازنشسته، کارشناسی تربیت بدنی

سال‌های حضور در کانون : 2 سال (یازدهم و دوازدهم)

میانگین تراز کانونی: 7142

تعداد کل آزمون ها : 56 آزمون

پشتیبان ویژه: مهدی  زراعتگر- رتبه 31 منطقه-225 کشور-رشته امور تربیتی دانشگاه فرهنگیان

 

شما چگونه با کانون آشنا شدید؟ فرد خاصی توصیه کرد؟ 

آزمون های کانون به خاطر حضور طیف وسیعی از دانش آموزان شهرت خاصی دارد و توصیه مسئول های مدرسه ما با توجه به جامعه آماری بالای این آزمون ها و داشتن فضای رقابتی مناسب حضور در این آزمون ها بود که بتوانیم خود را بهتر بسنجیم،  البته خواهرم در سال کنکور خود، دانش آموز کانون بودند که رشته پرستاری دانشگاه قم قبول شدند.

 

دستاورد شما از شرکت در آزمون های کانون چه بود؟

از مهم ترین و بزرگ ترین درس هایی که من از حضور در آزمون ها یاد گرفتم مدیریت زمان ، چگونگی کنترل اضطراب ، پایش و سنجش خودم بین تعداد زیادی از دانش آموزان بود. از نظر علمی هم این آزمون ها به من امکان داد تا با تیپ های گوناگون سؤال ها آشنا شوم. تحلیل سؤالات آزمون  به من کمک کرد ضمن آشنایی با غلط ها و مرور نکته های آموزشی،  با نظم و به تدریج دروس را جمع بندی کنم. همچنین از نظر بُعد روانی هم برایم مفید بود چون امکان آشنایی با فضای جلسه کنکور را فراهم کرد.

 

چرا این تعداد آزمون شرکت کردید؟ خسته نشدید؟

به نظر من خستگی دو نوع است: اولی این است که امکان دارد دانش آموز در مسیر آموزشی دچار دلزدگی از درس شود. البته من به این نوع خستگی دچار نشدم. در این مسیر که با برنامه برای مدرسه و آزمون ها تلاش می کردم و علاقه زیادی داشتم حتی اگر گاهی افت تراز داشتم دلسرد و خسته نمی شدم یا اگر افزایش تراز داشتم انگیزه و غرور کاذب نداشتم که هر دو باعث ناامیدی و خستگی می شود.

 نوع دوم خستگی ناشی از مطالعه بلند مدت است که من برای مقابله با آن در روزهای عادی که مطالعه دارم ، 3-2 ساعت استراحت می‌کنم و در روزهای آزمون هم بعدازظهر جمعه  را به استراحت اختصاص می‌دهم. برای مثال با خانواده به روستاهای اطراف می رویم ، به اقوام سر می زنیم و یا سرگرم فضای مجازی می شوم تا این خستگی کوتاه مدت برطرف شود.

 

پشتیبان تحصیلی شما در منزل چه کسی است؟ 

در خانه ما به دلیل حاکم بودن جو فرهنگی همه اعضای خانواده در این مسیر با من هم‌یاری دارند. من در این مسیر از نظرات پدر و مادرم و از تجربیات خواهرم استفاده می کنم،  ولی اگر بخواهم یک نفر را به عنوان شاخص معرفی کنم ، مادرم هستند که در زمینه  برنامه ریزی، انگیزشی و روانی کمک حال من هستند،  البته که هرکدام در حد توان خود در هر زمینه ای که می توانند به من کمک می کنند.

در مقطع دبستان و متوسطه اول مادرم و خواهرم از نظر درسی به ویژه در درس ریاضی کمکم می کردند، ولی از وقتی وارد متوسطه دوم شدم رفع اشکال های درسی ام به کمک کتاب های کمک آموزشی و دبیرانم است.

 

آیا در آزمون هدف‌گذاری و مشابه پارسال هم شرکت می کنید؟ دلیل آن چیست؟

این آزمون ها بدلیل تناسب نزدیک با بودجه بندی آزمون اصلی و شبیه سازی فضای آزمون برای آمادگی روز جمعه خیلی مؤثر هستند. من با نگاه آموزشی و به منظور آشنایی با تیپ سؤالات در این آزمون ها شرکت می کنم،  برای شرکت در این آزمون شرایط را کامل شبیه سازی می‌کنم،  یعنی دفترچه سؤال را پرینت می‌کنم و با رعایت زمان به سؤال ها پاسخ می‌دهم و با پاسخنامه سؤالات را بررسی می‌کنم تا مطالب برایم مرور شوند، به خاطر مفید بودن در نتیجه آزمون اصلی به همه دوستانم توصیه می کنم، شرکت کنند.

 

از کدام یک از کارنامه‌های جعبه ابزار کارنامه استفاده می‌کنید؟ دلیل استفاده از هر کارنامه را ذکر کنید.

من روی کارنامه پروژه ای خیلی دقت نظر دارم،  این کارنامه مسیر کلی من را در طول آزمون هایی که پشت سر گذاشته ام  نشان می دهد، چون میانگین تراز مجموع افت و خیزهای من است، اگر در آزمونی افت تراز داشته باشم با توجه به میانگین ترازم که نشان دهنده عملکرد مستمر من است، دوباره امید می‌گیرم و به نقاط قوتم توجه می‌کنم.

از کارنامه 5نوع درس هم استفاده می‌کنم. در این کارنامه نقاط قوت پایدار و نقاط قوتم را پیدا می‌کنم و عملکردم را در هریک از این درس ها بررسی می‌کنم و از آن ها برای نقاط چالشی استفاده می‌کنم تا زمینه ورود درس های چالشی را به این گروه ایجاد کنم.


مطابق برنامه‌ی راهبردی درس می خوانید؟ چگونه برنامه‌ریزی می کنید؟

برنامه راهبردی وضعیت عمومی همه دانش آموزان را در نظر گرفته است و شامل حال همه می شود. حالا شاید تعدادی بگویند برنامه برای دو هفته سنگین است،  ولی من با برنامه شخصی سازی شده ام تلاش می‌کنم در یک هفته مطالب را بخوانم و اگر زمان اضافه داشته باشم با توجه به توصیه دبیرانم مباحث بیشتر می‌خوانم. 

من معتقدم برای عمیق شدن یادگیری  اگر اولین بار مبحث را تشریحی بخوانیم دیگر نیازی به تشریحی خواندن در دفعات بعد نیست و در دفعات بعد با مرور کردن در زمان بسیار کوتاه می‌توان سراغ تست زنی رفت. این کار باعث موفقیت در آزمون های تشریحی مدرسه و آزمون های تستی می‌شود. به عبارتی با یکبار مرور نکات تداعی می شود.

مهم ترین نکته برنامه ریزی به نظر من این است که روز جمعه بعد از استراحت ، عصر همان روز برنامه نوشته شود. در این برنامه ریزی سنجیدن زمان کلاس، استراحت، تفریح و میزان مطالعه لازم است. شروع کار هم باید از همان ابتدا باشد، این کار باعث رسیدن به نظم در مطالعه و کسب آمادگی کافی می‌شود.

 

کدام درس ها نقطه قوت شماست؟ روش مطالعه این درس ها چگونه است؟

نقاط قوت پایدار من عربی و علوم اجتماعی است که معمولاً در آزمون ها 100 – 80% به آن ها پاسخ می‌دهم و دلیل آن هم به نظرم علاقه و میل درونی من به خواندن این دو درس است که باعث فهم عمیق آن ها شده است.

نقاط قوت من درس های علوم فنون ادبی (با درصد 70 – 50) و فلسفه (با درصد 60) است. من چون سعی دارم بین آزمون ها و مدرسه تعادل داشته باشم و همیشه مطالعه عمیق داشته ام در مدرسه هم مثل آزمون ها در این درس ها نتیجه عالی دارم. البته که دبیرانم تاثیر زیادی در کنار تلاش خودم داشته اند.

در درس عربی، علاقه ، دقت نظر من و توانمندی شخصی ام همه دست به دست هم داده اند تا نتیجه مطلوبی کسب کنم. عربی درسی کتاب محور است و من با حل مثال ها ، یادگیری لغات و قواعد به تسلط می رسم و سپس سراغ کتاب کمک آموزشی می روم. بررسی متن های کتاب درسی براساس لغات، ترجمه و قواعد باعث یادگیری کامل من می‌شود و بعد از این سه مرحله به تست زنی از چند منبع تست می‌پردازم.

 

روزی چند ساعت درس می‌خوانید؟ چند درصد زمان خودتان را به تست زدن اختصاص می‌دهید؟

در تابستان روزانه به صورت میانگین 6 ساعت می‌خواندم و الان میانگین ساعت مطالعه ام به 9 – 7ساعت در روزهای تعطیل و 4-3ساعت در روزهای مدرسه رسیده  است.

من تست را برساس زمان کار نمی‌کنم و برای هر درس روال خاصی دارم. یعنی سهم آموزش مطالب را فدای تست زنی نمی‌کنم. هرگز قبل از رسیدن به فهم عمیق مطلب سراغ تست آن نمی روم. در تست هم اول از تست ساده شروع می کنم و وقتی یاد گرفتم سراغ تست های چالشی می روم تا به دید جامع از آن درس برسم.

 

آیا اعضای خانواده کارنامه‌ی شما را می بینند؟ اگر افت داشته باشید برخورد آن ها با این افت چگونه است؟

من همواره زمانی که کارنامه صادر می‌شود چه خوب و چه بد با خانواده به بررسی آن می‌پردازم. اگر نتیجه خوب باشد سعی می‌کنم بیش از اندازه امیدوار نشوم چون می‌دانم مسیر پیشروی من افت و خیز دارد. و اگر نتیجه بد باشد با گفتگوی اعضای خانواده تلاش می‌کنیم دلایل آن را پیدا کنیم. به خودم مراجعه می‌کنم ، ساعات مطالعه ام را بررسی می کنم و پاسخنامه آزمون را نگاه می‌کنم تا نقاط ضعفی که مسبب افت ترازم بوده را پیدا کنم.

اولیای من اعتقاد دارند مسیر کنکور هموار و یکسان نیست که نتیجه همه آزمون ها یکسان باشد، پس قرار هم نیست نتیجه همیشه خوب باشد. برای آن ها مهم است حتماً نتیجه را تحلیل کنم و عامل افت را کشف کنم تا برای آزمون های بعدی راه حل پیدا کنم.

 

دفتر برنامه ریزی دارید؟ تکمیل این دفتر چه کمکی به شما از لحاظ درسی و غیر درسی کرده است؟

همیشه سعی می‌کنم بعداز ظهر جمعه درس ها را به لحاظ ترتیب مطالعه و زمان هر درس را براساس روز و مدت زمان بنویسم و اینکار را همیشه ادامه می‌دهم و امیدوارم در انسجام کارهای من نقش مثبت داشته باشد.

چون یکی از مهم ترین نتایج آن حفظ پیوستگی و روند مستمر کارهایم است و با نوشتن آن مسئله سردرگمی پیش نمی آید تا ضعف در عملکرد داشته باشم.

برنامه ام را تا آزمون مشابه تنظیم و عملکردم را مشخص می‌کنم تا مسیر را دقیق و بدون سردرگمی طی کنم.

 

 کدام یک از کتاب های کانون را استفاده می کنید؟ این کتاب ها چه ویژگی‌هایی دارند؟

کتاب های آبی کانون را در قالب پکیج هنگام ثبت نام دریافت کرده ام. از آبی جامعه شناسی بیشتر استفاده می‌کنم تا با تیپ های مختلف سؤالات آشنا شوم و این کتاب سؤال های مفهومی خوبی دارد.

کتاب آبی فلسفه علاوه بر آشنایی با تیپ های مختلف سؤال ، باعث آشنایی با دیدگاه طراحان آزمون می شود و من فکر می کنم حل آن ها باعث بهبود وضعیت این درس شده است.

دلیل این که در آزمون‌های تابستان شرکت کرده اید چه بود؟

17تیرماه اولین آزمون من بود. چون نمی‌خواستم با سه ماه وقفه خودم را از فضای مطالعه، رقابت و آمادگی برای کنکور دور کنم و چون می‌دیدم دوستانم و سایر کنکوری ها در طیف گسترده در آزمون ها شرکت می‌کنند ، من هم ترجیح دادم شرکت کنم. می‌خواستم طبق برنامه راهبردی و طبق اصول درس های پایه را جمع بندی کنم تا برای کنکور آمادگی کافی داشته باشم.

 

چه تصمیماتی برای بهتر شدن در نیم سال دوم گرفته اید؟ 

نکته ی مهم در کنکور امسال این است که علاوه بر 60% آزمون تستی ، 40% نمره های نهایی در آن دخیل است. به همین خاطر من تصمیم دارم در بهمن و اسفند توجه ویژه ای به این 40% داشته باشم. برای این کار علاوه بر برنامه راهبردی کانون به عمومی ها هم خواهم پرداخت تا در خرداد ماه کامل آمادگی داشته باشم و از ماه های بعد تمرکز اصلی خود را به جمع بندی و آمادگی برای تیر ماه بگذارم.

 

فکر می کنید مهم ترین ویژگی که شما دارید و باعث می شود خوب درس بخوانید، چیست؟

علاقه و هدف

اولاً علاقه به مطالعه را نباید نادیده گرفت. من به مطالعه، پژوهش، تفکر در زمینه مطالب گوناگون فوق العاده علاقمند هستم. دوست دارم حتی اگر در دانشگاه بودم مطالعه ام فقط محدود دانشگاه نباشد و در سایر زمینه ها مطالعه داشته باشم و ذهنم محدود نشود.

دوماً هدف:هر دانش آموز هدفی دارد و رسیدن به آن هدف منوط بر داشتن شرایط ایده آل است که از ابزارهای موفقیت برای هدف من حفظ پیوستگی در آزمون ها و محک زدن خودم در بین برترهای جلسه آزمون است.

 

آیا در برنامه ریزی زمانی را به استراحت و تفریح اختصاص می دهید؟ چه کارهایی می کنید؟

اینکه من با خودم بگویم هر موقع خسته شدم به تفریح بپردازم ، متناقض با برنامه ریزی منسجم است. به همین خاطر من در برنامه ریزی ساعات مطالعه مشخص می‌کنم و در کنار آن زمان استراحت را هم مشخص می‌کنم.

بازه زمانی استراحت من بین ساعت 15 – 13 برای وعده ناهار، نماز و استراحت و بازه زمانی 9.5 – 8.5 شب است. بهترین زمان مطالعه برای من ساعت 19 – 15 است که باعث حفظ تعادل و پیوستگی ساعات مطالعه ام می‌شود.

 

 قبل از دوران دبستان پدر و مادر برای شما کتاب می خواندند؟ 

من و خواهرم کتاب های داستان خیلی داشتیم، این کتاب ها هنوز هم مانده است که بیشتر هم کتاب های داستان تصویری بود که من در دوره دبستان و قبل از دبستان می‌خواندم و به نظرم این کتاب ها باعث پرورش فکری ام شد.

در مقاطع بالاتر به مطالعه در زمینه های تاریخی‌، اجتماعی و فرهنگی علاقمند شدم. تا سال های دهم و یازدهم مطالعه غیردرسی داشتم، ولی امسال به پیشنهاد مشاور و پدر و مادرم آن را کاهش داده ام.

 

آیا برای درس خواندن با دوستان صمیمی خود در ارتباط هستید؟ 

بعد از برگزاری آزمون با چند نفر از دوستانم که ترازهای مشابه داریم در مورد دشواری سؤالات، بررسی پاسخ های صحیح سؤالات و نحوه ی تقویت نقاط مثبت و چگونگی رفع نقاط چالشی و ایجاد فضای مشارکتی و دوستانه صحبت می کنیم. 

اگر سؤالی بود که من بلد بودم و بقیه مشکل داشتند من توضیح می‌دهم و اگر من اشکال داشتم دوستانم به من کمک می‌کنند.

 

حرف آخر...

به نظرم مهم ترین نکته که همه باید توجه کنند هدفمندی برای تلاش کردن در مسیر درست است. یعنی مطابق برنامه صحیح و مکتوب که بنیادی ترین عامل موفقیت است، شروع بکار کرد. لازم نیست هدف بلند مدت باشد،همین دو هفته ای بودن کافی است و لازم است بدانیم : با کدام درس شروع کنیم؟  در کدام درس بیشتر تلاش کنیم؟ و از زمان کدام درس می توانیم کم کنیم و آن را به نقاط ضعف بدهیم.

 

                                                    مصاحبه گر : صفا شیدایی

6/10/2023 4:51:55 AM
Menu