سلام به همه دوستان !
در این مطلب قصد داریم مباحث مهمی از درس 6 جغرافی یازدهم را
با هم مطالعه و بررسی کنیم .
امیدواریم مطالب بیان شده ، به شما در یادگیری بهتر ، کمک کند .
تهیه شده توسط :
امیرحسین کاروین - رتبه 97 کنکور 1401 / حقوق بهشتی
زبان نظامی از الفاظ است که معنای آن را فقط افرادی که در آن گروه مشترک هستند متوجه میشوند.
زبان عنصر اصلی گسترش یک فرهنگ است.
خانوادههای زبانی بزرگ دنیا :
1-هند و اروپایی :
بیش از نیمی از مردم دنیا به این زبان صحبت میکنند، یکی از زیرشاخههای آن زبان ایرانی است.زبانهای ایرانی شامل فارسی و پشتو و لری و کردی و بلوچی و تالشی و... میشوند.
2-خانواده چینی-تبتی :
دومین خانواده بزرگ زبانی که بیشتر میان اقوام زردپوست آسیای شرقی تکلم میشود. ماندارین چینی از مهمترین زبانهای این گروه است.
3-خانواده آفرو-آسیایی :
زبان قوم سامی،زبان مردم عرب و یهود و زبان قوم حامی،زبان بعضی از مردم شمال آفریقاست.
مهمترین زبان این خانواده عربی است که در بیش از 20 کشور تکلم میشود و یکی از زبان های رسمی سازمان ملل است. این زبان به علت اینکه زبان قرآن هست، اهمیت بیشتری هم پیدا میکند.
قلمرو زبانها بر اثر عوامل مختلفی چون جنگ و فتح سرزمینها،تجارت و مهاجرت تغییر میکند.یکی از مهمترین این تغییرات مربوط به عصر اکتشافات جغرافیایی میشود که اروپاییان فنون دریانوردیشان را ارتقا دادند و زبانهایشان را در سرزمینهای جدید رواج دادند.
ادیان به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند :
1-ادیان مبتنی بر یکتاپرستی مثل اسلام و مسیحیت
2-ادیان مبتنی بر پرستش غیرخدای یگانه مثل هندوییسم و بودیسم و آنیمیسم
🟣چشمانداز یعنی منظره قابل رویت از یک مکان. انسانها با تغییراتی که در محیط ایجاد میکنند، چشماندازهای فرهنگی را خلق میکنند. دین نقش مهمی در خلق چشماندازهای فرهنگی دارد.
🟣پدیده پخش یا انتشار فرایندی است که در آن موضوع یا پدیدهای مثل زبان و مذهب و افکار از یک مکان به سایر مکانها گسترش پیدا میکند.
🟣در گذشته جنگها و دادوستدها نقش مهمی در وقوع این پدیده داشتند و امروزه گسترش وسایل ارتباطی نقش مهمی در گسترش آن داشته است .
🟣گاهی دو ناحیه فرهنگی خیلی به هم نزدیکاند و از طریق تماس مستقیم با هم تبادل میکنند؛ مثل گسترش ورزش کانادایی هاکی در آمریکا.
🟣گاهی تبادل فرهنگی بین کشورهایی اتفاق میافتد که در ظاهر تماسی با هم ندارند، مثل تغییر علایق و گرایش به مد اروپایی در نقاط دورافتاده آسیایی و آفریقایی. این امر به کمک رسانهها و ابزارهای فرهنگی افزایش یافته است.
🟣امروزه فرآیند یکسانسازی فرهنگها خطری بزرگ برای فرهنگ و هویت ملی و بومی نواحی جهان میباشد .
فایل پی دی اف درسنامه در قسمت ضمیمه قرار گرفته است .
سپاس از توجه شما 🌹