تاریخ پوشاک جهان - گلشن اسکندری

درسنامه‌ی درک عمومی هنر: تاریخ پوشاک جهان - گلشن اسکندری

تاریخ پوشاک جهان - گلشن اسکندری

دوستان عزیز سلام.

درسنامه‌ی زیر توسط خانم گلشن اسکندری، رتبه‌ی 5 منطقه‌ی 3، دانشجوی رشته‌ی سینمای دانشگاه هنر تهران و پشتیبان ویژه‌ی گروه هنر تهیه شده.

برای گرفتن مشاوره از ایشون می‌تونید با تلفن 0216463 و داخلی 1191 در تماس باشید. 



پوشاک در بیزانس

پوشاک بیزانسی ها تحت تاثیر لباس های یونان، روم و ایران بود. پیچ و تاب و چین و شکن لباس‌ها از رومیان و جلوه و جلال آن را از ایرانیان گرفتند.

مردان و زنان بیزانسی پیراهن‌هایی با آستین‌هایی بلند از ابریشم یا کتان می‌پوشیدند و روی آن کمربند می‌بستند، کمربندهایی از چرم یا طلا.

زنان بیزانسی روی پیراهنشان شال بلندی چون پالا رمی بر شانه‌ها قرار می دادند گاه این شال را بر سر می انداختند.

مرد و زن شال را روی شانه راست آورده و آن را با سنجاق می بستند.

کفش بیزانسی ها: صندل بود ولی ثروتمند ها چکمه هایی از چرم نرم می پوشیدند.

تاثیر ایرانیان در پوشاک بیزانس

در پوشاک بیزانس، جلوه و جلال لباس ایرانیان و نقوش دوره ساسانی در پارچه های آنها اقتباس شده بود.

 

پوشاک در قرون وسطی یا گوتیک 

یک مدل از لباس زنانه گوتیک پیراهن رویی بدون آستین است اغلب بلند و تا زانو و لباس زیرین از پایین دامن نمایان است و روی پیراهن با کمربندی چرمی به حالت آزاد می‌بستند. روی پیراهن یک شنل جلو باز می پوشیدند.

روسری به نام ویمیل از جنس کتان می پوشیدند که توسط یک حلقه فلزی روی سر ثابت قرار داشت به همراه چانه بند و گردن پوش می پوشیدند.

در دوره های بعد گوتیکی ها پیراهن چشبانی زیر لباس می پوشیدند و روی آن پیراهن دیگری به نام کت هاردی می پوشیدند که از جلوی گردن تا پایین کمر با بندینک، دکمه بسته می شد.

آستین لباس ها بلند بود تا حدی که روی زمین قرار می گرفت و با کمربندی جواهرنشان اندکی پایین تر از خط طبیعی کمر بسته می شد.

کفش زنان گوتیکی چوبی پاشنه بلند بود که از ترکیه به ایتالیا آورده شده بود استفاده می کردند.

 

پوشاک عصر رنسانس

پیراهن زنان دارای بالاتنه ای کوتاه و چسبان و استفاده از کرست برای محکم نگه داشتن اندام بود.

آستین پیراهن بلند و پف دار که چاک های روی آن، امکان نمایان شدن پارچه لطیف پیراهن زیر را فراهم می کرد. یقه ی لباس ها گرد یا هفت یا چهارگوش بود.

در زیر پیراهن اصلی، دامنی از پارچه ای متفاوت از نظر جنس و رنگ می پوشیدند و حاشیه دامن با نوارهای گلدوزی شده تزئین می شد.

زیر دامن از متقالی ضخیم که روی چند حلقه افقی تهیه شده بود و از زیر دامنی که از بالا به پایین به تدریج گشاد می شود و شبیه زنگوله بود استفاده می کردند. پیراهن اصلی را روی این دامن می پوشیدند و این لباس پیش سینه ای از پارچه لطیف و نازک داشت که از گودی یقه تا سینه را می پوشاند.

در دوران رنسانس یقه های بزرگ چین دار و آهارخورده، چین های دور یقه با حاشیه تور و یقه های باد بزنی که در پشت بلند و در جلو کوتاه بود بسیار مد بود و مورد استفاده قرار می گرفت.

 

پوشاک عصر باروک

پیراهن های عصر باروک دارای دامن های بلند و پرچین با بالا تنه بلند بود که در قسمت جلو طرحی مثلث شکل و نوک تیز داشتند و در پشت بالا تنه ها دارای بند که از بندینگ  یا مادگی بود استفاده می شد.

آستین های لباس ها سه ربعی تا آرنج بود و از چند ردیف پف آستین تشکیل شده بود و روی آنها تور دوزی شده بود.

تزئین پوشاک زنان با تورهایی از الیاف طلا و نقره و ملیله و تورهای ابریشمی و روبان به حد افراط استفاده می شد.

ابریشم راه راه و موج دار و پارچه هایی که روی آنها با دست نقاشی گل و گیاه بود جلوه ای کاملا طبیعی داشت.

  

پوشاک عصر روکوکو

روکوکو از اسمی که به کارهای تزئیینی و گوش ماهی گفته می شد اقتباس شده است.

ایجاد تزئیینات به فرم S و C و استفاده از خطوط منحنی از شاخص های هنر روکوکو است.

پیراهن نرم کلوش چین دار، طول آن تا قوزک پا می رسد برای حفظ گشادی و نرم لبه دامن از لایی مویی و فنر استفاده می کردند.

روی فنر بندی زیر دامنی ها را با پارچه روکش می کردند.

یقه ی پیراهن چهارگوش بود و روی دامن یک پیراهن دیگر به نام مانتو جلوباز می پوشیدند که در پشت دارای پلی بوده و مانند شنل تا زمین دنباله داشت.

آستین ها تنگ و باریک بود و تا حد آرنج می رسید و زیر آن نوآر تور دیده می شد. به لبه ی لباس نوارهای باریک و چین دار دوخته می شد.

  

 

 

 تست‌های مرتبط


روسری ویمیل در کدام دوره رایج بوده است؟

1) بیزانس              2) گوتیک                    3) رنسانس                          4) روم


گزینه 2 صحیح است.

تحلیل سوال:  در دوره قرون وسطی (گوتیک) روسری به نام ویمیل از جنس کتان می پوشیدند که توسط یک حلقه فلزی روی سر ثابت قرار داشت به همراه چانه بند و گردن پوش می پوشیدند. در پوشاک بیزانس، جلوه و جلال لباس ایرانیان و نقوش دوره ساسانی در پارچه های آنها اقتباس شده بود. زنان بیزانسی روی پیراهنشان شال بلندی چون پالا رمی بر شانه ها قرار می دادند گاه این شال را بر سر می انداختند. در ابتدا پوشش اصلی زنان و مردان رومی توگا نام داشت، بعدها نوع پوشاک زنانه پالا نام گرفت.

 

 

 

کدام گزینه جزء پوشاک بانوان در دوره رنسانس نیست؟

1) استفاده از پیش زمینه های پارچه ای و لطیف

2) بالا تنه های بلند و گشاد

3) آستین های یقه ای و چاک دار

4) یقه های بزرگ چین دار و آهارخورده


گزینه 2 صحیح است.

تحلیل سوال: پیراهن زنان دارای بالاتنه ای کوتاه و چسبان و استفاده از کرست برای محکم نگه داشتن اندام بود. یقه ی لباس ها گرد یا هفت یا چهارگوش بود. در زیر پیراهن اصلی، دامنی از پارچه ای متفاوت از نظر جنس و رنگ می پوشیدند و حاشیه دامن با نوارهای گلدوزی شده تزئین می شد. زیر دامن از متقالی ضخیم که روی چند حلقه افقی تهیه شده بود و از زیر دامنی که از بالا به پایین به تدریج گشاد می شود و شبیه زنگوله بود استفاده می کردند. در دوران رنسانس یقه های بزرگ چین دار و آهارخورده، چین های دور یقه با حاشیه تور و یقه های باد بزنی که در پشت بلند و در جلو کوتاه بود بسیار مد بود و مورد استفاده قرار می گرفت.

 



یقه های بادبزنی که در پشت بلند و در جلو کوتاه است، جزء عناصر پوشاک بانوان کدام دوره است؟

1) بیزانس               2) گوتیک                3) رنسانس                   4) باروک


گزینه 3 صحیح است.

تحلیل سوال: در دوران رنسانس یقه های بزرگ چین دار و آهارخورده، چین های دور یقه با حاشیه تور و یقه های باد بزنی که در پشت بلند و در جلو کوتاه بود بسیار مد بود و مورد استفاده قرار می گرفت.

پیراهن های عصر باروک دارای دامن های بلند و پرچین با بالا تنه بلند بود که در قسمت جلو طرحی مثلث شکل و نوک تیز داشتند و در پشت بالا تنه ها دارای بند که از بندینگ  یا مادگی بود استفاده می شد. آستین های لباس ها سه ربعی تا آرنج بود و از چند ردیف پف آستین تشکیل شده بود.

در دوره روکوکو، یقه ی پیراهن چهارگوش بود و روی دامن یک پیراهن دیگر به نام مانتو جلوباز می پوشیدند که در پشت دارای پلی بوده و مانند شنل تا زمین دنباله داشت.

 


 

کدام مورد جزو عناصر پوشاک دوران قرون وسطی است؟

1) چکمه های نرم و صندل های چرمی

2) استفاده از پیراهن هایی شبیه به تومان

3) استفاده از شال هاس بلند مانند هیماتیون

4) استفاده از کمربند جواهرنشان پایین تر از خط طبیعی کمر


گزینه 4 صحیح است.

تحلیل سوال: پوشاک در قرون وسطی یا گوتیک: یک مدل از لباس زنانه گوتیک پیراهن رویی بدون آستین است اغلب بلند و تا زانو و لباس زیرین از پایین دامن نمایان است و روی پیراهن با کمربندی چرمی به حالت آزاد می بستند. روی پیراهن یک شنل جلو باز می پوشیدند. آستین لباس ها بلند بود تا حدی که روی زمین قرار می گرفت و با کمربندی جواهرنشان اندکی پایین تر از خط طبیعی کمر بسته می شد.

روسری به نام ویمیل از جنس کتان می پوشیدند که توسط یک حلقه فلزی روی سر ثابت قرار داشت به همراه چانه بند و گردن پوش می پوشیدند.

در دوره های بعد گوتیکی ها پیراهن چشبانی زیر لباس می پوشیدند و روی آن پیراهن دیگری به نام کت هاردی می پوشیدند که از جلوی گردن تا پایین کمر با بندینک، دکمه بسته می شد.

Menu