حتماً در طول سال بارها و بارها شنیدهاید که نیمسال دوم بسیار بااهمیتتر از نیمسال اول است. اکنون بهترین کار استفاده از گنجینههایی است که در اختیار دارید. اولین آن، کارنامهی نیمسال اول مدرسه است که بهکمک آن میتوانید گزارش کاملی از عملکرد خود در نیمسال اول در سطح مدرسه و امتحانات تشریحی داشته باشید و با تواناییها و نقاط قوت خود آشنا شوید و ایرادات و نقاط ضعف خود را هم بشناسید. متوجه میشوید که از ابتدای سال تاکنون در هر درس چه عملکردی داشتهاید.
با انجام مراحل زیر میتوانید برای نوشتن برنامه آماده شوید:
1. اولین گام این است که بهجای ناراحتی و حسرت، کاغذ و قلمی بیاورید و 4 ستون ایجاد کنید.
2. اولین ستون نمرهای باشد که در نیمسال اول در آن درس کسب کردهاید. اگر بتوانید نمرهی کتبی و مستمر را جداگانه بنویسید، دید بهتر و مناسبتری به شما میدهد.
3. دومین ستون میزان مطالعه و تلاشی است که برای آن درس انجام دادهاید. اگر دفتر برنامهریزی را پر کردهاید، بهصورت دقیق از دفترتان استفاده کنید و ببینید که در نیمسال اول چگونه و چقدر درس خواندهاید. اگر دفتر برنامهریزی را منظم پر نکردهاید، از کتابهایتان میتوانید استفاده کنید: تعداد تستهایی که حل کردهاید، تمرینهایی که انجام دادهاید و نمرههای مستمر مدرسه. با این کار میتوانید پی ببرید که چقدر برای هر درس وقت گذاشتهاید.
4. درسها دو بخش هستند: اول مباحثی از نیمسال اول که بهطور مستقیم در مباحث نیمسال دوم تأثیر دارند. پس اگر نتیجهی خوبی نگرفتهاید و احساس میکنید مشکل دارید، باید در برنامهی نیمسال دوم نیز گنجانده شوند. دوم درسهایی که مباحثشان مستقل هستند و مسلطنبودن بر آنها لطمهای به درسهای نیمسال دوم نمیزند. در ستون سوم، بخشهایی از مباحث نیمسال اول را بنویسید که به مطالعهی دوباره نیاز دارند. برای این کار میتوانید با معلم آن درس مشورت کنید.
5. بر اساس سه ستون قبلی، در ستون چهارم مشخص کنید که برای چه درسهایی وقت مناسب گذاشتهاید ولی نتایج خوبی نگرفتهاید. شیوهی مطالعاتیتان را دقیق بنویسید و اگر نقصی در آن مشاهده نکردید، با مشاور یا معلم آن درس برای تغییر روش مطالعاتی مشورت کنید.
6. حالا که شناخت مناسبی از آنچه برایتان اتفاق افتاده دارید، زمانهای مفید و باقیمانده تا اردیبهشت را مشخص کنید. حواستان باشد اگر برنامهریزی مناسبی برای نیمسال دوم نداشته باشید، عید، ترمز شما را میکشد.
7. کارنامهی پروژهای خود را از سایت کانون بگیرید. بررسی کارنامهی پروژهای، عملکرد کلی شما را در طول پروژههای مختلف سال نشان میدهد و مانند نقشهی راه، با کمک آن میتوانید حرکت کلی خود را رصد کنید. سپس کارنامهی 5نوعدرس خود را دریافت کنید. نقاط قوت پایدار، نقاط قوت، درسهایی را که به اندکی تلاش نیاز دارند، درسهای نوسانی و درسهایی را که به کار و تلاش جدی نیاز دارند، مشخص کنید. برای هرکدام جداگانه وقت بگذارید، فکر کنید و بررسی کنید که چه کارهایی انجام دادهاید که در برخی موفقتر بودهاید. دستاوردهای خود را برای درسهایی که نقاط قوت پایدار و نقاط قوتتان هستند، یادداشت کنید. در مرحلهی بعد با کمک کارنامهی مبحثی، جداگانه به سراغ هر درس بروید و مباحث هر درس را هم بهتفکیک بررسی کنید تا توانمندیهایتان در هر مبحث مشخص شود.