گفتوگو با هومن یوسفی از اهواز
از کلاس هشتم تا یازدهم ریاضی
قبل از آزمون اصلی، آزموندادن را تمرین میکنم
هومن یوسفی در یک نگاه
شهر: اهواز (استان خوزستان)
مدرسه: شهیدبهشتی
سالهای حضور در کانون: از کلاس هشتم تا یازدهم ریاضی بهمدت 4 سال
میانگینتراز یازدهم: 7340
تحصیلات و شغل پدر: دکترای مدیریت، کارمند شرکت نفت
تحصیلات و شغل مادر: دکترای زبان انگلیسی، کارمند بانک
چرا از کلاس هشتم آزموندادن را بهطور پیوسته ادامه دادی؟
میخواستم در آزمون تیزهوشان پایهی نهم شرکت کنم؛ بنابراین نیاز داشتم قبل از آن بهطور پیوسته در آزمونهای برنامهای کانون شرکت کنم. دوست داشتم در آزمونی شرکت کنم که برنامهی راهبردی منظمی داشته باشد و با کمک آن، فضای آزمون اصلی برایم شبیهسازی شود. به پیشنهاد دوستان و اطرافیانم، کانون را انتخاب کردم. از همان ابتدا هم با تراز 7000 شروع کردم.
چرا در پایهی نهم تصمیم گرفتی رشتهی ریاضی را انتخاب کنی؟
از ابتدا سطح درسی و ترازهایم خوب بود و میتوانستم هر رشتهای را که دوست دارم، انتخاب کنم. با توجه به شناختی که از خودم داشتم، میدانستم هدفی که به دنبالش هستم، با رشتههای دیگر محقق نخواهد شد. با رشتههای دانشگاهیِ رشتههای دیگر سازگاری نداشتم. تصمیم گرفتم ریاضی را که هم در آن تبحر داشتم، هم به آن علاقه داشتم و هم میتوانست من را به اهدافم برساند، انتخاب کنم. آن سال تمام اعضای خانواده با این انتخاب مخالف بودند. البته الان خانوادهام معتقدند که انتخاب درستی کردهام و تصمیمم درست بود. چون اشتیاق من را به درسخواندن میبینند و میدانند که در این رشته میتوانم نتیجهی خوبی بگیرم. هنوز دربارهی رشتهی دانشگاهی تصمیم قطعی نگرفتهام؛ اما به رشتههای مهندسی برق یا مهندسی مکانیک علاقه دارم.
کدام درسهای رشتهی ریاضی نقطهقوت تو هستند؟
مادرم دکترای زبان دارند و بخش زیادی از این درس را بهکمک مادرم یاد میگیرم. طبیعتاً این درس نقطهقوت من است. بهجز درس زبان، نمرهام در درس دینوزندگی هم 9 یا 10 از 10 است. در بین درسهای اختصاصی هم نمرهام در ریاضی و فیزیک 9 یا 10 از 10 است.
شیوهی مطالعاتی خاصی داری؟
روش مطالعهی دانشآموزان تجربی را برای زیست بررسی کردم و از روشهای آنها برای مطالعهی درس دینوزندگی استفاده کردم. بهنظرم زیستشناسی و دینوزندگی ماهیت مطالعاتی مشابهی دارند. ابتدا متن کتاب درسی را روزنامهوار میخوانم. متن اصلی و مرجع ما کتاب درسی است و سایر کتابها از کتاب درسی تهیه شدهاند. حتی مطالعهی روزنامهوار را ممکن است قبل از خواب انجام دهم. یکیدو بار این شیوهی مطالعه را برای رسیدن به نمای کلی از درس انجام میدهم. در مرتبهی بعدی دقیقتر میخوانم و نکات و کلمات و قیدهای مهم را مشخص میکنم. عادت به حاشیهنویسی دارم و نکات مهم را در حاشیهی کتاب درسی مینویسم. بعد از چند بار مطالعه، با نگاههای متفاوت به سراغ حل تست میروم. سعی میکنم تا جایی که میتوانم، تستهای بیشتری کار کنم و نکات تستها را در کتاب درسی بنویسم.
کدام درس برایت با چالش همراه بوده است؟
امسال در درس عربی با تغییر روش مطالعه توانستم از نمرهی 4 به 9 یا 10 از 10 برسم. منابع و روش مطالعهام را تغییر دادم. در نظام جدید آموزشی توجه کتاب عربی به سمت متن کتاب و مبحث ترجمه رفته است. من قبلاً به این موضوع توجه نمیکردم و روی متن کتاب تمرکز نداشتم. الان بهجز متن کتاب، تمرینها را هم ترجمه میکنم و سعی میکنم در قواعد عربی تسلط پیدا کنم. در عربی دهم هم مشکل داشتم و برای رفع ایراداتم قواعد عربی را طبقهبندی کردم و مبحثبهمبحث آنها را مطالعه و تمرین کردم. وقتی قواعد را خوب یاد گرفتم، در ترجمه هم پیشرفت خوبی داشتم و با تستهای زیادی که کار کردم، توانستم به پیشرفتی که انتظارش را داشتم، برسم.
برای یادگیری و حل تست از چه کتابهایی استفاده میکنی؟
از کتابهای سهسطحی ریاضی، هندسه، فیزیک و شیمی دهم و سهسطحی فیزیک و حسابان یازدهم استفاده میکنم. کتاب آبی فیزیک دهم و یازدهم را هم کار میکنم. همیشه در سایت کانون میدیدم که تمام رتبههای برتر، کتابهای سهسطحی را منابع مؤثر مطالعاتی معرفی میکردند. کتابهای آبی فیزیک هم کتابهای بسیار خوبی هستند. اگر کسی میخواهد فیزیک را از پایه کار کند، این منبع با درسنامهها و تستهایی که دارد، مفید خواهد بود. خلاصهبودن درسنامهها این کتاب را به منبع خوبی برای مرور هم تبدیل کرده است. تستهای کتابهای کانون از ساده به دشوار طبقهبندی شدهاند. این سطحبندی به دانشآموز کمک میکند تا مهارت حل تست را در خودش تقویت کند.
در آزمونهای هدفگذاری و مشابه پارسال هم شرکت میکنی؟
آزموندادن بسیار مهم است و هرچه از فواید و تأثیر خوب آزموندادنهای پیدرپی بگوییم، کم است. خودم قبلاً وقتی به اواخر دفترچه، یعنی درسهای فیزیک و شیمی میرسیدم، دیگر انرژی کافی و آمادگی ذهنی لازم را برای پاسخگویی به سؤالاتش نداشتم و استراتژی خاصی هم برای آزموندادن نداشتم. وقتی قبل از آزمون اصلی در بازهی دوهفتهای از خودمان آزمون میگیریم، آمادگی ما را برای آزمون اصلی بیشتر میکند و باعث میشود در روز آزمون اصلی، با آمادگی بیشتر و با ذهن شفافتری به سؤالات پاسخ بدهیم. آزمونهای هدفگذاری و مشابه پارسال کمک میکنند توانایی مدیریتکردن جلسهی آزمون در ما افزایش پیدا کند و در آزمون اصلی مسئلهی خاصی ما را غافلگیر نکند و همهچیز برایمان پیشبینیپذیرتر باشد. سال گذشته آزمونهای مشابه پارسال را که در دفترچهی غیرحضوری بود، پاسخ میدادم. امسال هم همین کار را میکنم و قصد دارم آزمونهای هدفگذاری را بررسی کنم و در آنها هم شرکت کنم.
کدام بخشهای سایت کانون برایت کاربردیتر هستند؟
هر روز یا حداقل یک روز در میان به سایت کانون سر میزنم. سایت کانون سرشار از مطالب مفید شامل گفتوگو با رتبههای برتر و مقالات و کلکسیون روشهای مطالعه است. سال گذشته ویدئوهای جشن نخبگان را میدیدم. صفحهی شخصی و ابزارهای کانون را هم بررسی میکنم.
در روزهای کرونایی تا چه حد خودآموزی را تمرین کردهای؟
مهارت خودآموزی را در دورهی متوسطهی اول فراگرفتم و آن را تمرین کردم. در پایهی دهم هم در خودآموزی مسلطتر شدم. به همین دلیل از نظر آموزش در دوران کرونا به هیچ مشکلی برنخوردم. از ابتدا سعی میکردم به خودم متکی باشم و درسها را پیش از تدریس، خودم بخوانم و تست کار کنم. همیشه هم از جزوهها و ویدئوهای آموزشی اینترنتی استفاده میکردم. در دو ماه اول شروع کرونا هم برای من و هم اغلب بچهها اتلاف وقت و بینظمی در خواب و برنامهی درسی پیش آمد. وقتی فهمیدم این وضعیت ماندگار است، متوجه شدم باید از این اوضاع به بهترین نحو و بهنفع خودم استفاده کنم. همین باعث شد از اردیبهشت بهطور منظم و جدی مطالعه را ادامه بدهم. از خرداد هم پیشمطالعهی یازدهم را شروع کردم.
پدر و مادرت چه نقشی در پیشرفت تو دارند؟
خدا را شکر میکنم که پدر و مادر تحصیلکرده و آشنا با وضعیت آموزشی دارم. همین موضوع کمک میکند که دیدگاهم دربارهی تحصیل و آموزش متفاوت باشد. پدر و مادرم همیشه اهل مطالعه بودهاند و این باعث شد شخصیت جستوجوگری داشته باشم. از کودکی زبان انگلیسی را با کمک مادرم یاد گرفتم. مادرم درسهای مختلف را با من کار میکردند و برنامهریزی و روشهای درسخواندن را به من میآموختند. پدر و مادرم امکان ورودم به کانون را فراهم کردند که این هم برایم تصمیم خوب و امتیاز بزرگی بود.
سایر گفتوگوهای پرستو عسکری را در لینک زیر بخوانید: