با وجود آن که روزه داريم و در اين روزهاي گرم بيشترين تلاش خود را ميکنيم تا آب باقيمانده در بدن را حفظ کنيم، ميخواهيم بدون آن که تشنگي شما را برانگيزيم درباره انواعي از آبها سخن بگوييم.
همان آب هاي خوش طعم يا گازداري که اين روزها به خيل آب هاي معدني پيوسته اند و جالب تر آب هاي اکسيژن داري است که در برخي مغازه ها و آبميوه فروشي هاي مدرن به فروش مي رسد، اما پرسشي که بيشتر افراد به دنبال جواب علمي و منطقي آن هستند، اين که آيا مي توان آب هاي گازدار و طعم دار را جايگزين نوشابه هاي صنعتي يا آب آشاميدني کرد. آيا آب هاي اکسيژن داري که قيمت شان در مقايسه با آب هاي معدني بالاتر است خاصيت درماني دارند؟
به کودکان آب طعم دار ندهيد
بيشتر خانواده ها بر اين باورند که آب هاي طعم دار شيرين نيست و رنگ
خاصي هم ندارد. پس بي ضرر بوده و مي توان آنها را جايگزين آب آشاميدني کرد،
اما بايد بدانيد اين آب ها به واسطه برخي اسانس هاي سنتزي با طعم هاي
گيلاس، سيب، هلو، طالبي، ليمو و آلوئه ورا مزه دار مي شود. اين آب ها با
وجود آن که بدون کالري است و رنگ خاصي ندارد، اما همچون نوشابه هاي صنعتي
مضرات مواد طعم دهنده را دارد و نمي توان گفت که بي ضرر است.
معمولا اسانس ها از منابع طبيعي استخراج مي شود و براي سلامت انسان مخاطره
آميز نيست، اما مشکل آنجاست که استخراج اين مواد هميشه از منابع طبيعي
امکان پذير نيست و در صنعت براي ساخت سنتزي آنها از صدها ماده شيميايي
استفاده مي شود. اين نوع طعم دهنده ها ممکن است لحظاتي از زندگي ما را
شيرين و دلچسب کند، اما ترکيبات نامطلوب آن در کوتاه مدت بويژه در کودکان
حساسيت هاي شديد و بيماري هاي نامعلوم و در درازمدت اثرات سوئي بر کليه و
کبد گذاشته و به اختلال در عملکرد اين دو عضو منجر مي شود.
به همين دليل متخصصان تغذيه مصرف اين آب ها را براي کودکان زير پنج سال
توصيه نمي کنند؛ زيرا سيستم ايمني و اعضاي سم زداي کودکان در اين سنين در
حال کامل شدن بوده و بهتر است هيچ ماده مصنوعي در اين دوران وارد بدن
خردسال نشود.
آب گازدار يک نوشيدني اسيدي
آب گازدار، همچون آب طعم دار يک نوشيدني مفيد محسوب نمي شود اگرچه در مقايسه با نوشابه هاي رنگي و آبميوه هاي سنتزي در اولويت قرار دارد، اما به دليل آن که به واسطه گاز کربنيک و اسيد فسفريک گازدار و طعم آن ترش و خصوصيات مواد اسيدي را مي گيرد، همچون نوشابه هاي گازدار مضر مي شود. متاسفانه اسيد موجود در اين آب ها مي تواند باعث پوسيدگي دندان ها شده و بسرعت خون را اسيدي کند. با اسيدي شدن خون بناچار کلسيم که خاصيت قليايي داشته از استخوان ها کشيده مي شود تا بتواند اسيد مازاد را خنثي کند وهمين عامل روند پوکي استخوان را تسريع مي کند.
از سوي ديگر کلسيم آزادشده در کليه رسوب و به بروز سنگ کليه و ايجاد فشار مضاعف بر اين عضو منجر مي شود.
در ضمن آب هاي گازدار با رقابت با اسيد هيدروکلريک معده عملکرد اين عضو را تحت تاثير قرار داده و بعد از گذشت مدت زماني معده را ناکارآمد مي کند. در نتيجه غذا گوارش نيافته باقيمانده و سبب سوءهاضمه و نفخ مي شود و مصرف آن به کساني که مشکلات گوارشي، زخم و ورم معده و سوزش سر دل دارند، توصيه نمي شود.
آب اکسيژن دار درمانگر نيست
در مورد آب هاي آشاميدني بطري شده اي که اين روزها با نام آب غني شده با
اکسيژن در برخي کافي شاپ ها يا آبميوه فروشي هاي مدرن عرضه مي شود و در
برخي سايت ها اطلاعاتي در مورد خواص درماني آن مطرح شده است، بايد بدانيد
که هنوز هيچ منبع معتبر علمي درباره خاصيت درماني آن به طور دقيق اظهار نظر
نکرده است.
در اين رابطه اغلب متخصصان علوم غذايي اتفاق نظر دارند که جذب اکسيژن تنها
از طريق دستگاه تنفس و ريه ها انجام مي شود و دستگاه گوارش نمي تواند نقش
موثري در اين مورد داشته باشد. به گفته آنان، اکسيژن حلاليت چنداني در آب
ندارد و نمي توان حجم زيادي از آن را در آب حل کرد و از طرفي با اين کار
ماده جديد آب اکسيژنه به دست مي آيد که براي انسان ضرر دارد، اما اين که
ميزان کم اکسيژن حل شده در آب، در صورت جذب از طريق دستگاه گوارش تا چه
ميزان براي فرد بازده خواهد داشت، موضوعي است که بايد بيشتر در مورد آن
تحقيق شود.
بنابراين از اين نوشيدني فقط با اتکا به نام آن نمي توان انتظار چنداني داشت و افراد بايد در انتخاب خود آگاهانه تر عمل کنند.
لطفا تگري ننوشيد!
با اين تفاسير اگر آب ساده، طعم دار، گازدار يا حتي آب غني شده با اکسيژن
را براي تامين آب بدن خود انتخاب مي کنيد، سعي کنيد که دماي آن پايين تر از
چهار درجه سانتي گراد نباشد، چرا که اگر يخ زده و تگري باشد مدت زمان
زيادي طول مي کشد تا عطش شما را رفع کند.
نوشيدني چه سرد باشد و چه گرم وقتي وارد معده مي شود تا به 37 درجه سانتي
گراد، يعني دماي طبيعي بدن نرسد، نمي تواند از معده خارج و از طريق روده
جذب شود.
به همين دليل است که دماي آب مصرفي ورزشکاران بخصوص هنگام انجام مسابقات
بايد به دماي طبيعي بدن نزديک تر باشد تا با کمترين اتلاف وقت آب جذب بدن
شود تا ورزشکار در ميدان مسابقه عملکرد بهتري داشته باشد.
پس در زمان افطار از نوشيدن آب يخ و تگري بپرهيزيد و اگرهم مي خواهيد
تشنگي تان سريع بر طرف شود و تعادل يوني داخل و خارج سلولي برقرار شود، آب
آشاميدني را با قدري نمک و آبليمو مخلوط و نوش جان کنيد.
