با آگاهی از روش صحیح مطالعه میتوان کمبودهای منابع مطالعاتی را بهدرستی تشخیص داد و در انتخاب آنها دقت لازم را به کار برد. علاوه بر اینکه مطالعه باید مفید و پربازده باشد بهتر است روشهای مطالعه را طبق اصول اولیه پیش ببرید.
قدم اول: در برنامهریزی هفتگی زمانی را برای مطالعهی کتاب و جزوه در نظر بگیرید. این اولین مرحله از روش مطالعه است که بعد از حضور در کلاس درس صورت میگیرید. این مرحله، ادراک نام دارد. اگر در مفاهیم مطالب درسی مشکلی وجود داشته باشد منابع کمکدرسی که در این مرحله مورد استفاده قرار میگیرد کتابهای سبز کانون فرهنگی آموزش است.
قدم دوم: پس از اینکه مطلب درسی را یاد گرفتید برای تثبیت آن نیاز به تمرینات مکرر تشریحی دارید. تمرینات تشریحی عمق مطلب را در ذهن جا میاندازد. این مرحله، تثبیت نام دارد. برای انتخاب منابع مورد نیاز باید تمرینات کتاب درسی و سؤالات کتاب پرتکرار را استفاده کنید.
قدم سوم: پس از مطالعه و حل تمرینات تشریحی نیاز به حل سؤالات تستی دارید؛ زیرا این کار موجب افزایش مهارت در حل سؤالات ترکیبی و سؤالاتی با طرح جدید خواهد شد. ذهن را باید خلاق کرد تا اگر سؤالی با شکل و شمایل جدید طرح شد بتوانید به آن پاسخ دهید. این مرحله تسط نام دارد و منابع مورد استفادهی آن، کتابهای آبی هستند.
قدم چهارم: اکنون که موضوع و مطلب درسی را مطالعه کردید و به تثبیت رسید و با حل سؤالات تستی به تسلط دست یافتید، نیاز به ارزیابی دارید تا تشخیص دهید کمیت و کیفیت مطالعه به حد لازم صورت گرفته یا خیر تا در صورت نیاز تغییرات لازم را انجام دهید. ارزیابی با شرکت در آزمونهای برنامهای کانون به مرحلهی اجرا درمیآید؛ پس مرحلهی چهارم از مطالعه ارزیابی نام دارد.
قدم پنجم: مرحلهی پنجم جمعبندی نام دارد که شامل مطالبی است که بهتدریج مطالعه کردهاید. میتوانید برای جمعبندی از کتاب خودآموزی و کتاب اشتباهات متداول استفاده کنید.