کپک هر غذایی چه رنگی است؟

مواد غذایی در مکان‌های گرم و مرطوب و آلوده فاسد می‌شوند و قارچی به رنگ همان مواد غذایی تولید می‌کنند، به عنوان مثال کپک برنج پخته شده به رنگ سفید و کرک‌دار است و بعضی مواقع قابل رویت نیست.



یک کارشناس ارشد تغذیه در ملایر، نسبت به خطر کپک‌های غذایی هشدار داد.

مریم میرسنجری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، اظهار کرد: مواد غذایی در مکان‌های گرم و مرطوب و آلوده فاسد می‌شوند و قارچی به رنگ همان مواد غذایی تولید می‌کنند، به عنوان مثال کپک برنج پخته شده به رنگ سفید و کرک‌دار است و بعضی مواقع قابل رویت نیست.

وی تصریح کرد: کپک نان، مرباها و رب‌گوجه‌فرنگی و محصولات دیگر، در آغاز سفید رنگ و بعدا سبز رنگ می‌شوند. کپک‌ها در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن می‌توانند بسیار خطرناک باشند و مواد سمی تولید و باعث مسمومیت شدید شوند و حتی بعضی از آن‌ها می‌توانند سرطان‌زا باشند و بعضی از آن‌ها در محدوده وسیعی از درجه حرارت و PH می‌توانند زنده بمانند.

میرسنجری با اشاره به اینکه حرارت، اکسیژن و رطوبت از علت رشد کپک‌هاست،‌ ادامه داد: کپک‌ها با تولد آنزیم‌های زیاد سبب فاسد شدن غذاها می‌شوند. این کپک‌ها به شکل‌های متعدد رشد کرده و تغییرات فیزیکی و شیمیایی ایجاد می‌کنند به طوریکه با ترشح، اول سفتی و رنگ میوه‌ها را برهم زده و آن‌ها را لزج(لغزنده) می‌کند، مرحله دوم تغییر طعم ایجاد کرده و در مرحله سوم مزه آن‌ها را بر هم می‌زنند یعنی ترش مزه می‌شوند حتی اگر داخل یخچال باشند.

این کارشناس ارشد تغذیه‌ خاطرنشان کرد: کپک‌ها با هم تفاوت دارند؛ کپکی که روی سیب و گلابی رشد می‌کند بر روی ترشی‌ها رشد نمی‌کند و کپکی که روی مربا تشکیل می‌شود از خصوصیات بیشتری برخوردار است چراکه می‌تواند قند را تجزیه کند. کپکی که روی نان رشد می‌کند بسیار خطرناک است.

وی یادآور شد:‌ کپک‌هایی که روی گردو، پسته و انواع مغزها رشد می‌کنند چرک تاب و به رنگ تیره بوده و بسیار خطرناک هستند چراکه از خود ماده‌ای ترشح می‌کنند که گاه منجر به نقایص تولد و دگرگونی‌های ژنتیکی شده و سرطان‌زاست.

میرسنجری ‌نسبت به مصرف پنیرِ کپک زده هشدار داد و افزود: این نوع کپک خطرناک است چراکه میکروب‌های دیگری هم دارد که موجب زخم معده می‌شود. همچنین اگر کره کپک بزند بسیار خطرناک است چراکه کره را تجزیه می‌کند و در این صورت کره اسید شده و حتی خطر سکته را به دنبال دارد.

وی توصیه کرد: برای نگهداری مربا باید آن را در ظرفی در بسته بریزید و روی آن کاغذ پرگامان(کاغذ روغنی) بگذارید و درب ظرف را ببندید تا از کپک جلوگیری کند. به هیچ وجه از مرباهای کپک زده استفاده نکنید و در صورت مسمومیت حتما به پزشک مراجعه کنید.

منبع :